"Креативни центар" на Сајму књига

18.10.2022

На 65. Међународном београдском сајму књига, од 23. до 30. октобра 2022 „Креативни центар“ представиће више од 100 нових издања за различите узрасте.

На  нашем штанду у Хали 1, читаоце очекују посебни сајамски попусти, преко 1000 наслова домаћих и страних аутора, уџбеници, као и дружење с писцима и илустраторима.

Посебно издвајамо десет књига:

Аладин је најновија музичка сликовница за малишане старије од две године. Док одрасла особа чита бајку о Аладину и његовој чаробној лампи, дете ће се забавити слушајући музику и различите звуке. Чуће Аладина како пева и забавља се на пијаци, духа који излази из чаробне лампе, звецкање златних новчића, пакостан смех злог чаробњака и, на крају, музику на источњачкој свечаности.

У сусрет стогодишњици рођења великог португалског писца Жозеа Сарамага, представљамо књигу Највећи цвет на свету. Издање је приредила Фондација „Жозе Сарамаго“ правећи занимљив спој пишчеве приче у првом делу књиге и правог малог приручника за креативно стваралаштво у другом делу. Иако невеликог обима, ова прича показује Сарамагову величину и маестралност. Писац нам је дозволио и да завиримо у његову мајсторску радионицу откривајући свој однос према писању и нарочито према стваралаштву за децу.

Приче о вуку Станивуку ауторке Јелене Милутиновић је збирка прича намењена читаоцима почетницима, односно млађим основцима, али у овој књизи ће уживати и предшколци, који ће уз асистенцију родитеља моћи да прате урнебесне догодовштине једног необичног вука и његове шумске дружине. Kњигу „Приче о вуку Станивуку“ илустровао је наш познати награђивани илустратор Борис Kузмановић, који је, на себи својствен начин, уобличио карактере ових јунака и све њихове догодовштине учинио још смешнијим и узбудљивијим.

Новчић судбине је последњи део трилогије „Зеленбабини дарови“ награђиване ауторке Иване Нешић која нам у овом серијалу о дечаку Мики открива фантастичан свет словенске митологије, и то на сасвим нов и посебан начин показујући право богатство које се ту крије. У завршном делу трилогије „Новчић судбине“ Мика је одлучио да узме судбину у своје руке и на тај начин симболично одрасте. Уз редизајн издања и илустрације Добросава Боба Живковића ова трилогија у пуном сјају ишчекује нове генерације.

Локи је урнебесно смешан роман за млађе основце! Непослушни нордијски бог Локи прогнан је на Земљу да живи као једанаестогодишњи дечак. Ако се у року од месец дана поправи, може да се врати међу богове, ако не, следује му вечност у јами љутих змија. Земљани га смарају, смртно се досађује у школи, храна му је одвратна... Међутим, необични догађаји ће мало по мало навести Локија да коначно почне да разликује добро од лошег, поверење од преваре и пријатеље од непријатеља. 

Ми незаустављиви – Kако смо освојили свет је књига за децу аутора светског бестселера „Сапијенс“ Јувала Ное Харарија. У овој невероватној, помало мистериозној али истинитој причи, проналазимо одговор на питање како су људи постали најмоћнија бића на планети Земљи. У питању је прича о историји човечанства која подстиче децу да постављају питања и да се уче критичком мишљењу о прошлости, како би боље разумели друштвене проблеме који нас данас окружују. 

Роман Све што (ни)сам променила трећи је део серијала тинејџ серијала о Нини Kовач и Максу ауторке Драгана Младеновић са илустрацијама Душана Павлића. Прва два дела серијала већ су постали омиљена тинејџерска литература. Ауторка је успела да споји лакоћу приповедања са аутентичним увидом у свет тинејџера. Њени јунаци суочавају се са веома озбиљним изазовима: стицањем самосталности, решавањем конфликата са одраслима и својим вршњацима, стваралачким процесом, економском кризом и еколошким питањима. 

Приручник за креативно писање под називом Путовање у средиште приче намењен је старијим основцима, а настао је с намером да омогући младим љубитељима читања и писања да завире у свет прича, открију бројне тајне списатељског заната и уједно развију вештину писања. Ауторка приручника је Анђелка Ружић, професорка српског језика и књижевности и уредница у издавачкој кући „Kреативни центар“, а књигу је илустровао  Младен Анђелковић. 

Стрипотерапија ауторке и илустраторке Ане Петровић са друштвених мрежа и у допуњеном издању стигла је у „Kреативни центар“. Kолекција стрипова који храбро, никада равнодушно и уз смех говоре о одговорном односу према менталном здрављу преточена је у штампано издање, које садржи и текстове психотерапеуткиње и ауторке. Kњига „Стрипотерапија“ доноси аутентичну, дирљиву и духовиту причу о психотерапијском процесу главне јунакиње са којом се као читаоци лако повезујемо.

Добро дошла у клуб! подстицајан је и искрен приручник Хелен Вестон намењен новопеченим родитељима, пре свега мамама које настоје да преброде прву годину материнства, а биће занимљив и будућим мамама, онима које ће се тек породити. Ситуације описане у књизи су реалне ситуације кроз које родитељи пролазе. Описане су на веома духовит начин, колико сликама толико и речима. Свака нова мама ће у овој књизи, поред утехе и подршке, пронаћи потврду онога што заправо већ зна, а то је да је бити мама нешто најлепше на свету и да с временом само постаје све боље.

 

Погледајте ПРОГРАМ ПОТПИСИВАЊА НА НАШЕМ ШТАНДУ

 

Прелистајте каталог издања Креативног центра за 2022/2023 

Корисни линкови

banka intesa