Три награде за „Kреативни центар“ на овогодишњем Сајму књига у Београду!

31.10.2022

Сликовници „Бабарога“ ауторке Јелене Живановић и илустратора Бориса Kузмановића припала је Награда „Богдан Kршић“ за најлепшу дечју књигу на Београдском сајму књига, док је књизи „Стрипотерапија“ ауторке и илустраторке Ане Петровић припало Специјално признање за младог дизајнера и диплома УЛУПУДС-а за алтернативно стрип издање домаћих аутора.

О награди за најлепшу дечју књигу Београдског сајма одлучивао је стручни жири у саставу: Славимир Стојановић, доцент Факултета примењених уметности (председник), проф. др Јован Чекић и Мирјана Лукић. У образложењу Награде „Богдан Kршић“ наводи се: „Сви знамо ко је Бабарога, али је 'Бабарога' Јелене Живановић и Бориса Kузмановића непогрешиво посебна, свежа и надахнута. Његове илустрације носе ову несвакидашњу књигу јаких визуелних контраста у нове просторе таме са трунком ироније комбинованом са дечјом наивношћу“. Жири је такође истакао и да се „Бабарога“ издвојила илустрацијама као аутентичан креативни комплет у којем Kузмановић „мајсторски контролише свој ликовни наратив, креирајући код нас ретко виђен илустраторски стил богат снажним и сугестивним композицијама у перфектном балансу са текстом и темом књиге“.

Исти жири доделио је и Специјално признање за младог дизајнера. „Редак је случај код нас да неко уме и да осмисли и да илуструје и да напише једно оригинално ауторско дело. Поготово је ретко кад тај неко има само мало више од 30 година. Ана Петровић је тај наш неко. Ова млада ауторка се представила својом зрелом, мудром и надахнутом књигом 'Стрипотерапија' у издању 'Kреативног центра'. Њен наратив комплетно је синхронизован са аутентичном стрипском визуелизацијом која садржи наговештаје животних тајни протканих правом дозом хумора. Ова књига је преко интернета стигла до књижевне публике и на тај начин ширем аудиторијуму приближила дух нових генерација, њихове мотиве, страхове и надања“, наводи се у образложењу жирија.

О наградама УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије) одлучивао је стручни жири у саставу Давид Вартабедијан (председник), др Зоја Бојић и Данијела Парацки. У образложењу за доделу Дипломе за алтернативно стрип издање домаћих аутора књизи „Стрипотерапија“ наводи се: „Поред класичног стрипа овогодишња продукција на сајму одликује се и алтернативним приступом овом медију. Наизглед само белешке, ови ликовни записи Ане Петровић буквално илуструју стање душе. Kако сама ауторка каже цитирајући своје читаоце: Ово нису стрипови о мени већ о свима нама.“

Честитамо ауторима и тимовима који су радили на овим књигама!

Корисни линкови

banka intesa