НОВО! Новчић судбине

09.11.2022

Нова књига у серијалу ЗЕЛЕНБАБИНИ ДАРОВИ!

„Помози ономе ко ти у наредним данима затражи помоћ, иначе неће ваљати“, писало је у поруци коју је Мики доделила судбина у облику белог миша.

Да ли сте спремни да закорачите у још једну књижевну авантуру заједно с Миком, славним јунаком романа Зеленбабини дарови и Тајна немуштог језика? Ако јесте, онда је ова необична порука с почетка текста упућена и вама. До ње је Мика дошао када је, наизглед сасвим случајно, открио новчић у дворишту своје старе куће.

Овим заплетом почиње радња новог романа Новчић судбине, којим ауторка Ивана Нешић заокружује трилогију Зеленбабини дарови. Од првог сусрета с маљуцима и Зеленбабом, преко загонетне мокош и тајанственог дара немуштог језика, па све до најновијег романа у којем ће се Мика ухватити укоштац са судбином, имамо прилику да уживамо у приповедачком дару Иване Нешић и бројним авантурама њеног јунака.

У Новчићу судбине, трећем наставку пустоловина, Мики ће се поново за помоћ обратити маљутак Паун. Он је незгодним случајем поломио свој рог и сада жели да му израсте нови. Иако на почетку делује да то неће бити претежак задатак, тајанствени путеви приче одвешће Мику и његову дружину много даље од првог задатог циља – на крају ће морати да зауставе један рат, чак ће успети да стигну и до краја света пре него што се врате кући. У причу су уплетени и стари пријатељи, Гујица и Паун, Микина симпатија Светлана, виле, тодорци и бројна друга необична створења.

„Са Миком и романом Зеленбабини дарови срели смо се први пут сада већ давне 2013. године. Од првог тренутка било нам је јасно да се пред нама налази изванредна ауторка која ће својим делима оставити значајан траг у књижевности за децу код нас. Ово откриће било је посебно из неколико разлога – прво зато што је у питању била млада особа која се одлучила да пише за децу, а потом и зато што се радило о роману првенцу који је имао већ јасно изграђен стил и јединствен и врло упечатљив ауторски глас“, истиче уредница серијала Анђелка Ружић.

Ивана и Мика су нас освојили већ на прво читање. Сјајна карактеризација јунака, вешто вођена прича изграђена на мотивима нашег народног предања, као и хумор који прожима читаво ово ткање, винули су Зеленбабине дарове у сам врх књижевног стваралаштва за децу. Роман Зеленбабини дарови добио је те године престижне награде, похвале критике и освојио љубав читалачке публике. Највећа награда стигла је нешто касније, када је ово дело уврштено у лектиру за пети разред основне школе.

Од тада Ивана Нешић успела је да постигне оно што тешко полази за руком и писцима са много дужим стажом – написала је три романа у подједнако снажном ритму и тону. Захваљујући времену које је прошло и свим наградама и похвалама које су књиге добијале (Зеленбабини дарови – Награда Невен за белетристику за 2013. годину и Награда за најбољу дечју књигу на Сајму књига у Херцег Новом 2014; Тајна немуштог језика – Награда Змајевих дечјих игара за најбољи роман за децу и младе у 2014), задатак да заокружи причу о Мики био је заиста велики. Ипак, из књиге у књигу она нас је провела својом сигурном руком кроз чудесан свет етномитологије Балкана и подарила нам јунаке који ни по чему не заостају за онима који потичу из много моћнијих књижевних традиција и који су овенчани светском славом. Открила нам је изнова фантастичан свет словенске митологије, и то на сасвим нов и посебан начин показујући право богатство које се ту крије.

Уз Микин благо аутоироничан отклон према готово па античким страдањима, држала нам је осмех на лицу и у најтежим тренуцима док смо навијали за њега и бодрили га да прође кроз сва искушења која су му се нашла на путу. Веровали смо у Мику и осмехивали му се са изразитом наклоношћу препознајући у њему све своје слабости и мане, па и оне сасвим посебне, рецимо према слаткишима (макар то била и коцка шећера у тренутку најтеже кризе).

У завршном делу трилогије Мика је одлучио да узме судбину у своје руке и на тај начин симболично одрасте. Није му било лако да прође кроз све изазове, али као и обично, уз много упорности, храбрости и уз неизбежан осмех стигао је до циља. Зато се опраштамо од Мике с вером да неће порасти у неког сивог и суморног чиновника стварности и уз посебну захвалност што је с нама поделио оно најдрагоценије што је имао – чудесан и непоновљив свет детињства. 

Уз редизајн издања и илустрације Добросава Боба Живковића ова трилогија у пуном сјају ишчекује нове генерације које ће одрастати уз овог великог и вољеног књижевног јунака.

Корисни линкови

banka intesa