Сећање на Мару Шаин (1937–2022)

03.11.2022

Веома смо потресени вешћу да је пре неколико дана у Београду изненада преминула наша сарадница и ауторка, а пре свега пријатељ наше куће, педагог Мара Шаин.

С Маром Шаин сарађивали смо од самих почетака нашег рада – први приручник за васпитаче који је написала са сарадницима из ПУ „Бошко Буха“ на Палилули „Играмо се словима“ објављен је још 1993. Након тога објавили смо бројна издања из области предшколске педагогије на којима је била коаутор, све до последњег њеног самосталног дела, приручника „Данас цртам – сутра пишем“, који је и симболички затворио круг њеног стваралаштва јер је, као и „Играмо се словима“, намењен описмењавању деце предшколског узраста.

Мара Шаин је имала богату професионалну каријеру, а, између осталог, више од две деценије радила је као директор и стручни сарадник у ПУ „Бошко Буха” на Палилули. Сарадници је памте као изврсног директора, али не само то – она се несебично трудила да укључи што више васпитача и стручних сарадника из своје установе у ауторски рад и тако их покрене да буду још креативнији и иновативнији. Ипак, оно по чему ће је генерације васпитача и стручних сарадника у предшколству Србије пре свега памтити јесте капитално дело чију је израду иницирала и на којем је током две деценије радила као коаутор с различитим ауторским тимовима – петотомна серија „Корак по корак“, коју је објавила наша кућа. Иако се први том појавио још 1996, та серија је и данас незаобилазна тачка у образовању васпитача и свих оних који се професионално баве децом предшколског узраста зато што је пратила најсавременије идеје у овој области и зато што су у њеној изради учествовали наши врхунски стручњаци из области предшколске педагогије и психологије.

Како је често говорио рецензент ове серије, проф. др Иван Ивић, Мара Шаин је, захваљујући својој енергији, иновативности и радозналости за све ново што се у области педагогије раног узраста дешава у свету, била покретач подухвата којим може да се поноси не само наша издавачка кућа већ и целокупна просветна јавност. И таква је била до самог краја – само неколико дана пре смрти имала је мноштво предлога и идеја о томе како да се васпитачима помогне да унапреде свој рад.

Мара Шаин (рођ. Ерцеговац) рођена је 1937. године у Папићима, Сисак, Република Хрватска. Завршила је Учитељску школу и II психо-педагошку групу предмета на Филозофском факултету у Загребу. Била је учитељ у ОШ „Јурјево“, Подбило, општина Сењ, професор Школе за одгајатеље у Загребу, Педагошке академије за образовање наставника у Госпићу, Гимназије „Иван Мештровић“ у Дрнишу, а затим је двадесет две године радила као директор и стручни сарадник у Предшколској установи „Бошко Буха“ у Београду. Коаутор је следећих издања: „Домовина у песми и причи“ (Чачак, 1986), „Играмо се словима“ (1993), „Кругови пријатељства“ (2010), као и серијала приручника „Корак по корак 1–5“ (1996–2016). Ауторка је приручника „Сопственим искуством до знања“ (2005) и „Данас цртам – сутра пишем“ (2021). Добитница је више награда и признања за увођење иновативних облика рада с децом предшколског узраста.

Сахрана Маре Шаин биће обављена у Далмацији, у крају за који је била посебно везана, у кругу породице.

Корисни линкови

banka intesa