НОВО! ЛОКИ

14.12.2022

Локи, моћни бог преваре, прогнан је на Земљу. Осуђен је да живи као једанаестогодишњи дечак и Земљани га страшно смарају! ЈАДАН ОН!

ЛОКИ. Како бити добар – савети непослушног бога је духовита књига писана у форми дневника нордијског бога Локија, који путем цртежа, стрипа и писаног текста дочарава своје догодовштине на Земљи.

После једне шале која је прелила чашу Локи је прогнан из Асгарда, станишта нордијских богова, и приморан да живи као једанаестогодишњи дечак на Земљи. Биће му дозвољено да се врати у Асгард ако успе да покаже морални напредак у року од једног месеца. У супротном, следује му вечност у јами пуној змија отровница.

Один, врховни бог, строго је забранио Локију да користи своје божанске моћи и приморао га да бележи своја искуства у чаробни дневник који не дозвољава записивање лажи. И тако се Локи, на Земљи познат као Лијам Смит, страшно злопати док покушава да заради позитивне поене. Упркос силном труду ређају се само казнени поени јер се његова добра дела махом изјалове – што због преварантских инстиката, што због потпуног непознавања људи и њихових осећања.

Да би му помогли, али и да би га надзирали, на Земљу су уз Локија послати бог Хејмдал и дивкиња Хирокин, као и бог Тор. Узевши људска обличја, они глуме породицу – оца, мајку и синове. Док су на Земљи, не смеју да користе своје страшне божанске моћи. Локија нарочито нервира Тор, који је такође претворен у једанаестогодишњака и поред кога Локи изгледа још јадније.

Живот на Земљи за Локија је страшан. Смртно се досађује у школи, храна му је одвратна, фудбал га не интересује, тешко се ослобађа старих навика… Међутим, необични догађаји ће га мало-помало навести да коначно почне да разликује добро од лошег, поверење од преваре и пријатеље од непријатеља.

Духовити описи Локијевих догодовштина на Земљи пропраћени су не мање духовитим илустрацијама. Ауторка Луи Стоувел свакодневне записе свог незадовољног јунака зачињава оштрим цртежима божанстава и људских бића, руком исписаним изливима емоција и издвојеним панелима стрипова са досеткама у облачићима.

Јунаци нордијске митологије, данас веома популарни међу децом, ту су да на приступачан начин покажу да и они најгори могу да се поправе, па чак и ако их сви сматрају безнадежним случајем.

У протекле две године ЛОКИ је преведен на више од 20 језика, а само у току првог месеца од објављивања у Великој Британији продато је више од стотину хиљада примерака, те се ова књига нашла на првом месту чувене листе бестселера Nielsen BookScan!

После огромног интернационалног успеха објављен и други део серијала о Локију, док је трећи у припреми.

Из рецензија

Одлична лектира за све којима је потребан подстрек за добро владање... или бар мало боље владање

Kirkus Reviews

Кад читате туце рукописа недељно, мислите да вас ништа не може изненадити… Променила сам мишљење када нам је стигао рукопис издавачке куће Вокер! Моје унутрашње дете није могло да се отргне од ЛОКИЈА. ЛОКИ поседује све што је детету потребно да постане читалац: много смеха, сјајне илустрације и одличну причу. Немојте је пропустити!

Penguin Random House, Шпанија

У ЛОКИЈА смо се заљубили на први поглед! Он је комбинација паметног ШОЊАВКА и ПЕРСИЈА ЏЕКСОНА, забаван је и лудо духовит, божанствено непослушан и сјајно илустрован – најзаводљивији непослушни бог икада! Апсолутно смо морали да се одлучимо за њега и Луи Стоувел.

Gallimard Jeunesse

Корисни линкови

banka intesa