НОВО! СВЕ О ДРУГАРСТВУ и СВЕ О ОСЕЋАЊИМА

10.01.2023

Недавно су објављене две сликовнице познатог енглеског издавача „Usborne Publishing“, намењене деци у узрасту од 4 до 7 година, које се на веома занимљив начин и кроз интересантне илустрације баве темама другарства и осећања.

Читајући књигу „Све о другарству“ дете ће сазнати шта су другари и зашто су нам потребни, шта чини доброг друга или добру другарицу, ко све могу да буду другари, како можемо да стекнемо другаре и шта све можемо да радимо заједно с њима. Сазнаће и какви другари не треба да буду, како треба поступити када дође до свађе, а чека их и мали тест о другарству.

Другарство има изузетно велики утицај на физичко и психичко здравље деце. Оно јача њихово самопоуздање, помаже им да почну да откривају ко су и ван своје породице и омогућава им да развију основне животне вештине. Другари помажу деци да ојачају своју психичку отпорност, да науче како да се носе с разочарањима и како да се изборе с проблемима. Што је још важније, другарство помаже деци у развијању емпатије подстичући их да почну да излазе из оквира личних интереса и да размишљају о туђим потребама.

Ова књига помоћи ће деци у размишљању и разговору о томе шта је другарство, али и у развијању вештина потребних за његово стварање и одржавање, као што су: поштовање правила, дељење, лепо понашање, пристојност, размишљање о туђим потребама, комуникација, договарање, решавање проблема, препознавање туђих осећања, решавање сукоба, сарадња, моћ уверавања, прављење компромиса, опраштање, емпатија. Као и све друге вештине и ове захтевају много вежбања, у чему је помоћ одраслих веома важна. Зато се на крају књиге налази страница за одрасле, са саветима о томе како да помогну деци у овладавању вештинама важним за стварање и одржавање другарских односа.

Књига „Све о осећањима“ треба да помогне деци да препознају, разумеју и именују различита осећања, као и да науче да о њима разговарају и успешно их контролишу. Препознавање и контрола осећања су важне фазе у дететовом развоју, од великог значаја за одржавање добрих односа с другима, за успешно учење и ментално здравље. Деца која не науче да препознају и контролишу своја осећања могу остати емоционално незрела и имати потешкоће у суочавању са свакодневним изазовима.

Кроз узбудљиво истраживање света осећања деца ће научити да на прави начин искажу како се осећају, као и да код себе препознају променљива и помешана осећања. Да би дете научило да препознаје своја осећања и управља њима потребни су време и вежбање, у чему је веома важна подршка и подстицај одраслих. Зато се на крају књиге налази страница за одрасле, са конкретним саветима о томе како помоћи деци у овладавању вештинама потребним за препознавање сопствених осећања и управљање њима. Важно је знати да деца стичу ове вештине на различите начине и у различитим фазама, као и да исти догађај може код два детета побудити потпуно различита осећања. Чести разговори с децом о свакодневним емоцијама могу бити кључни, јер ће знатно олакшати ситуацију када се појаве тешка осећања. Такође, дечја осећања не треба игнорисати, порицати нити покушавати да им се с њих скрене пажња, јер су она деци веома важна и не могу им се одупрети.

Корисни линкови

banka intesa