НАГРАДА „ДУШАН РАДОВИЋ“ ЗА „СТРИПОТЕРАПИЈУ“

03.02.2023

Ана Петровић добитница је Награде за књижевност за децу и младе „Душан Радовић“ за 2022. годину, коју додељују Град Београд и Библиотека града Београда. Награђена је за књигу „Стрипотерапија“, коју је објавила издавачка кућа „Креативни центар“.

О награди је одлучивао жири у чијем саставу су били Милош Радовић (председник), проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић.

Награда ће бити уручена у среду, 8. фебруара, у 12 h, у Библиотеци града Београда.

Подсећамо, Град Београд и Библиотека града Београда установили су 2021. Награду Душан Радовић, која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова. Награда се састоји од скулптуре (рад академског вајара Зорана Кузмановића), дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.

У најужем избору за ову награду нашла се и књига Новчић судбине ауторке Иване Нешић – трећи део серијала Зеленбабини дарови који је илустровао Добросав Боб Живковић.

О књизи:

Стрипотерапија ауторке и илустраторке Ане Петровић са друштвених мрежа и у допуњеном издању стигла је у „Креативни центар“ половином октобра прошле године. Ради се о колекцији стрипова који храбро, никада равнодушно и уз смех говоре о одговорном односу према менталном здрављу.

У жељи да самој себи олакша и приближи процес психотерапије кроз који је пролазила, ауторка је кренула да црта, верно али и духовито и емпатично представљајући однос између клијенткиње и терапеуткиње. Цртеже је од децембра 2021. године објављивала на друштвеним мрежама, а након нешто мање од годину дана преточени су у штампано издање, које садржи и текстове психотерапеуткиње и ауторке.

Стрипотерапија је убрзо постала много више од интерне шале. Стрипове сам почела да објављујем на друштвеним мрежама. Најчешћи коментар био је: Ово сам ја! Реакције су ме мотивисале и охрабриле. Схватила сам да многи деле моје искуство. Ово нису стрипови само о мени, већ о свима нама“, навела је ауторка Ана Петровић.

На прошлогодишњем Београдском сајму књига Стрипотерапија је добила две награде – Специјално признање за младог дизајнера и Диплому УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије) за алтернативно стрип издање домаћих аутора. Убрзо након тога, крајем новембра 2022, уследило је још једно признање – Награда Отисак Нишког сајма књига и графике за естетски третман књиге.

Аутобиографска прича о главној јунакињи и њеној психотерапеуткињи почиње препознавањем проблема и суочавањем с потребом да потражимо помоћ у његовом решавању. Аутентичност стрипова у највећој мери почива на спремности ауторке да у њима представи свој лични доживљај читавог процеса. Чак и када говори о врло тешким темама, Ана Петровић то чини кроз хумор који делује ослобађајуће и растерећујуће. Ана Петровић повезује лично искуство с различитим садржајима популарне или високе културе који су обележили одрастање деце деведесетих година – књигама, филмовима, видео-играма, музиком и др. Ипак, књига не остаје уско схваћена јер стрипове прате објашњења која приближавају значења и много млађим генерацијама, због чега Стрипотерапија успешно комуницира са врло широком публиком, о чему говори и велики број пратилаца ових стрипова на друштвеним мрежама.

Књига Стрипотерапијa, с новим стриповима и додатним садржајима, доноси аутентичну, дирљиву и духовиту причу о психотерапијском процесу главне јунакиње са којом се као читаоци лако повезујемо.

Корисни линкови

banka intesa