Нова еколошка едиција ЧУВАРИ ПРИРОДЕ

20.02.2023

У оквиру новог серијала ЧУВАРИ ПРИРОДЕ недавно су објављене две занимљиве еколошке сликовнице – ЧУДОВИШТЕ У ЗЕКИНОЈ ШУМИ и УЗБУНА У БИСТРОМ ПОТОКУ, које је написао Симеон Маринковић а илустровала Евелина Данева Рајнингер.

Сликовнице из серијала Чувари природе намењене су деци млађег и старијег предшколског узраста и баве се важном и актуелном темом очувања и заштите животне средине – зашто је опасно остављати у природи пластичне предмете и други опасан отпад и на који начин таква немарност може да угрози живи свет. Значај ових сликовница је у подстицању еколошке свести код деце од најранијег узраста, као и у развијању добрих навика и одговорног односа према природи.

Зека, корњача Кори, пуж Рогоња, кос Жути Кљун, жабица Маја и рак Радослав део су дружине из Зекине шуме у којој је живот препун узбуђења. Шуми прете разне опасности, па њени становници непрестано упадају у проблеме. Али наши вредни чувари природе увек су спремни да заједничким снагама предузму све што могу како би заштитили своју шуму и спасли другаре који су се нашли у невољи. На том путу Зеку и остале чуваре природе чекају многе авантуре.

Чудовиште у Зекиној шуми прва је сликовница из поменутог серијала. Становници шуме сусрећу се са опасностима које им прете од немарно бачених пластичних кеса. Корњача Кори нашла се у великој невољи када је једног сунчаног јутра кренула у шуму да нађе нешто укусно за доручак. Док се она суочава са опасношћу, преплашени другари јављају Зеки да се у шуми појавило страшно чудовиште. После низа узбудљивих догађаја чувари природе успеће да открију каква опасност заиста прети њиховој шуми.

Узбуна у Бистром потоку друга је сликовница из серијала Чувари природе. У овој причи становници шуме се усред припрема за велики концерт сусрећу са нечим веома опасним, што прети да угрози све животиње и биљке Бистрог потока. Шта ће чувари природе предузети како би њихов поток поново био чист?

Кроз заједничко читање деца и родитељи ће се придружити вредним чуварима природе и научити важне еколошке лекције.

Свакодневно се срећемо с проблемима очувања и заштите природе. Сведоци смо безброј примера људске небриге и незахвалности према природи. Идеја да се покрене едиција еколошких сликовница родила се из потребе да се у овој области ствари брже мењају. Сликовница је прва књига, а рано детињство је најважнији период у човековом животу. Ако се у том периоду код деце пробуди љубав према природи и стекну сазнања о потреби очувања природе, то ће трајати заувек. Верујем да код деце можемо развити одговоран однос према природи и жељу за предузимањем акција за њено очување, навела је Славица Марковић, уредница ове едиције.

У припреми су још две сликовнице из овог серијала – Незгода на Зеленој ливади и Нова година у Зекиној шуми.

Корисни линкови

banka intesa