НОВО! Њушкала. Проблем са штенцима

02.03.2023

Нова књига за почетнике у читању!

Јазавичара Гизма неспремног је затекла вест да се сели из града у оближње село, али ће пријатељства која буде склопио са сеоским псима претворити ову велику промену у дирљиву и забавну авантуру.

Гизмо је главни јунак новог романа за читаоце почетнике Њушкала. Проблем са штенцима. Ведром, духовитом и нежном тону ове књиге коју је написала Лора Џејмс посебно су допринеле илустрације Чарли Олдер. Готово свака страница књиге испуњена је призорима који вешто и балансирано дочаравају узбудљиву, топлу и шармантну причу о Гизму и другим њушкалима у Малим Барама. 

Након што стигне у Мале Баре, Гизмо је уплашен од велике промене и потпуно другачијег окружења, али ће једно ново пријатељство врло брзо умирити његов страх од новог. Са Ђином, женком ирског вучјег хрта, овај неспретни јазавичар оствариће пријатељство на први поглед. Гизмо убрзо сазнаје да је Ђина у великом проблему – уколико становници Малих Бара не усвоје њених четворо штенаца, власници ће их продати и послати у места далеко од дома. Гизмо је добар у дремању и зна да се намести у бар пет савршених положаја за дремку. Прилично је смотан и неретко му се дешава да седне у фарбу, на лепљиву траку, па и у балегу, да упадне у појило за стоку или преврне чинију с гранулама. Па ипак, Гизмо се одлично сналази у решавању Ђининог проблема и уз бриљантну идеју успева да све псе у Малим Барама укључи у акцију удомљавања штенаца.

Тема пријатељства је централна у овој топлој и узбудљивој причи. Емпатија, емоционална подршка, солидарност и удруживање су вредности које ова прича истиче на различитим нивоима. Спремност сеоских паса да прихвате Гизма и помогну му дирљив је, нежан, умирујући и неретко духовит одговор на турбулентну промену коју је доживео градски јазавичар. С друге стране, Гизмова иницијатива и спремност да се обрати другима за помоћ покренуће ланац позитивних и несебичних гестова многих чланова заједнице у решавању Ђининог проблема. Након што се удруже у овом подухвату, сеоска њушкала ће се окупити око заједничке идеје која ће наставити да доноси добро целој заједници.

Корисни линкови

banka intesa