ДВЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈЛЕПШУ КЊИГУ на Новосадском сајму књига

13.03.2023

На Међународном сајму књига у Новом Саду данас су уручене награде "Захарије Орфелин" ауторима најлепших књига.

Међу добитницима овог важног признања су и аутори Креативног центра.

Ана Петровић добила је Другу награду Захарије Орфелин за књигу Стрипотерапија, а Борису Кузмановићу додељена је Трећа награда за илустрације у сликовници Љубимац Сање Кованџић Агатоновић.

О наградама је одлучивао жири у саставу: Сенка Влаховић, Габријела Спасојевић и Мирко Димић. Стручни жири оцењивао је ликовни и графички изглед књиге, уметнички и ликовни утисак, ликовну и графичку опрему, ниво занатског и штампарског изгледа књиге.

Стрипотерапија, колекција стрипова ауторке и илустраторке Ане Петровић, са друштвених мрежа и у допуњеном издању стигла је у Креативни центар. У жељи да себи олакша и приближи процес психотерапије кроз који је пролазила, ауторка, интроверт по природи, кренула је да црта, верно али и духовито и емпатично представљајући однос између клијенткиње и терапеуткиње. Колекција стрипова који храбро, никада равнодушно и уз смех говоре о одговорном односу према менталном здрављу преточена је у штампано издање, у коме се налазе и текстови психотерапеуткиње и ауторке. Стрипотерапија доноси аутентичну, дирљиву и духовиту причу о психотерапијском процесу, с којом се као читаоци лако повезујемо.

Књига је освојила неколико награда:

•           Специјално признање за младог дизајнера, Београдски сајам књига 2022;

•           Диплома УЛУПУДС-а за алтернативно стрип издање домаћих аутора, Београдски сајам књига 2022;

•           Награда ОТИСАК за естетски третман књиге, Нишки сајам књига 2022;

•           Награда за књижевност за децу и младе Душан Радовић за 2022. годину.

Сликовница Љубимац ауторски је првенац Сање Кованџић Агатоновић. Говори о малом пауку Пакију, који, у потрази за друштвом, једним несмотреним потезом доводи у опасност читаву своју породицу. Иако Паки и његови родитељи у првом тренутку упадају у велику невољу, разрешење ситуације донеће неочекиван и срећан преокрет.

Улога илустратора готово је од пресудне важности, будући да они као равноправни чланови ауторског тандема имају задатак да оживе јунаке сликовница. Паук Паки је имао невероватну срећу да га нацрта Борис Кузмановић, који је, као и увек, успео да надмаши сва наша очекивања. Подарио је лик још једном књижевном јунаку кога деца веома лако заволе управо захваљујући његовом оригиналном изгледу, али и форми стрипа у којој је представљена ова прича.

Корисни линкови

banka intesa