Дани математике

14.03.2023

Поводом Међународног дана математике припремили смо акцију ДАНИ МАТЕМАТИКЕ – одабране књиге намењене предшколцима и основцима биће на попусту од 30%, од 14. до 21. марта 2023.

Акција важи на нашем сајту и у књижарама Креативног центра:

- ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд;
- Уроша Мартиновића 12, Нови Београд;
- Синђелићев трг 19, Ниш.

Љубитељи математике широм света 14. марта обележавају Дан броја Пи. Одабран је управо овај датум – четрнаести дан трећег месеца у години – јер асоцира на вредност броја Пи, која је приближно 3,14. Дан посвећен овом броју обележава се још од 1988. године, када је Лари Шов, амерички физичар, са својим сарадницима у Музеју науке Експлораторијум, у Сан Франциску, одлучио да у част броја Пи организује прославу и послужи госте воћним питама алудирајући на игру речи – у енглеском језику се реч пита (pie) изговара слично као и број Пи. УНЕСКО је 2019. овај дан прогласио Међународним даном математике, са циљем да се популаризује математика кроз разне активности намењене ђацима и свим другим љубитељима ове науке.

У марту се организује још један важан математички догађај – највеће светско онлајн-такмичење из математике, које је од 2010. године уврштено и у Гинисову књигу рекорда. Такмичење се организује већ 15 година, а ове године одржано је 8. марта и трајало је 48 сати како би биле покривене све временске зоне. Милиони ученика узраста од 5 до 18 година из целог света такмиче се у математичким изазовима и учествују у различитим забавним активностима у вези са бројевима. 

Корисни линкови

banka intesa