КОНКУРС ЗА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ – СВЕТ СЕ РАЗУМЕ СРЦЕМ

30.03.2023

Тема: сликовнице као подстицај за разговор о емоцијама

Креативни центар вас позива да се пријавите на конкурс СВЕТ СЕ РАЗУМЕ СРЦЕМ намењен предшколским установама на територији Србије.

Тема конкурса је сликовнице као подстицај за разговор о емоцијама, а задатак учесника је да на основу садржаја сликовница смисле с децом разноврсне активности које ће жири оценити и наградити оне најкреативније.

Непосредан повод за расписивање овог конкурса је објављивање неколико издања за најмлађе читаоце која говоре о емоцијама. То су четири књиге из едиције Гашина осећања, као и сликовнице Ми смо срећни и Све о осећањима. Ове књига – сликом колико и текстом – треба да помогне деци да препознају, разумеју и именују различита осећања, као и да науче да о њима разговарају и успешно их контролишу.

Према речима педагошкиње Живкице Ђорђевић, емоције представљају природни дечји одговор на животне околности. Што је дете млађе осећања се изражавају јасније, без икакве задршке. Дечје емоције су јасан позив за друштвену реакцију, емпатију и помоћ одраслих. Одрасли имају улогу да кроз процес васпитања науче дете да управља емоцијама, тј. да их испољава на друштвено прихватљив начин. Дете са којим се поступа брижно и негујуће учиће о својим емоцијама – да их именује, препознаје, схвата узроке због којих се јављају, да их испољава на начине који су корисни како за њега, тако и за његово окружење. Родитељима и васпитачима ће у неговању и развоју дечјих емоција од велике помоћи бити препоруке стручњака. Посебну вредност имају дечје сликовнице, које омогућавају да се кроз заједничку активност – читање, разговор, драматизацију, играње улога, цртање и друге креативне поступке – дете подстакне да управља својим унутрашњим животом.

Пропозиције конкурса:

–          Прочитајте деци неку од наведених сликовница

–          На основу прочитаног текста или одабраног одломка смислите с децом из своје групе неку занимљиву језичку, ликовну или графомоторичку активност, која за циљ има да деци приближи неку од емоција.

–          Активности нам пошаљите као видео (дужине до три минута) или као фото-репортажу у Power pointu (до 10 фотографија с пратећим описом). Уколико је документ већи од 5 МБ, пошаљите га преко WeTransfera.

–          Радове нам пошаљите на мејл pr@kreativnicentar.rs, најкасније до 15. маја 2023.

–          Жири састављен од уредника у Креативном центру и психолога/педагога одабраће током маја најкреативније предлоге и наградиће пет вртићких група комплетом књига.

За сва питања пишите нам на pr@kreativnicentar.rs

Корисни линкови

banka intesa