НОВО! ПИСМА ИЗ ШУМЕ ЗЕЛЕНЕ

23.05.2023

Књига "Писма из Шуме зелене" носи важну еколошку поруку и намењена је читаоцима почетницима старијег предшколског и раног школског узраста.

Ово је трећи део серијала Господин Оливер, ауторке Драгане Младеновић и илустратора Душана Павлића. У првој књизи Господин Оливер – деца су упознала необичног патуљка Оливера који живи у зиду собе осмогодишње девојчице Лауре, с којом воли да се дружи и разговара. Он је по занимању Лаурин пријатељ и сматра да је бити пријатељ – најлепше занимање. Авантуре ових јунака наставиле су се у књизи Невоље с флаутом, из које су патуљак Оливер и девојчица Лаура заједно научили како уз марљивост, упорност и мало храбрости ниједан подвиг није недостижан, било да је у питању писање састава, или свирање флауте... У најновијој књизи – Писма из Шуме зелене – наши јунаци крећу у одбрану шуме којој прети сеча због градње хотела. Оливер и Лаура научиће важну лекцију о томе како слога, упорност, лепе речи и добре намере увек на крају уроде плодом!

На питање како је одлучила да у овој причи Оливер и Лаура постану еколошки активисти, ауторка каже: „Одговор на то питање може се наћи у нашој свакодневници, јер је око нас све мање зелених површина, а све више бетона и грађевина. На удару инвеститора често су и оазе природе, које много значе људима, али и биљкама и животињама. Када се томе додају све извесније последице климатских промена, чини се да је крајње време да се сви, укључујући и децу, тргнемо и учинимо нешто за нашу животну средину, јер другу планету немамо.“

Књиге из серијала Господин Оливер су топле приче о пријатељству и одрастању, које је ауторка написала верујући да је код деце изузетно важно развијати пријатељски однос не само према другим људима, већ и према бићима која нас окружују, према животињама и биљкама, па чак и према патуљцима – ако верујемо да они постоје.

Уколико родитељи желе да завире у те невидљиве светове, да боље разумеју своју децу и сачувају оно најбоље у њима, потребно је да разговарају с децом, да им посвећују пажњу и понуде им што више уметности, сматра Драгана Младеновић.

Корисни линкови

banka intesa