НОВО! ПЕТРА ЈЕ СТВАРНО ОТИШЛА

05.06.2023

Дирљива прича о пријатељству које се напрасно нађе у кризи читалачку публику ће провести кроз петнаест узбудљивих и турбулентних дана у животу две тинејџерке.

У свом новом храбром роману ауторка нас води кроз снежну олују једног пријатељства. Током четрнаест узбурканих дана пред Нову годину јунакиње траже одговоре на питања с којима се често суочавамо током одрастања: како дисати кад се упадне у панику, како се изборити за сопствене одлуке, како прихватити себе и разумети друге, и оно најважније – да ли нас они који одлазе стварно напуштају?
Роман који се прочита у даху, али о коме се дуго размишља.     

Јасминка Петровић

 

Након вишеструко награђеног романа за децу Црна птица, Александра Јовановић нам представља свој нови роман за тинејџ публику – Петра је стварно отишла.

Прво полугодиште је скоро готово. Осмакиње Милица и Петра су најбоље другарице још од првог разреда. Нераздвојне и углавном изоловане од остатка одељења и света, подршку и ослонац увек налазе у свом дуго грађеном пријатељству. Али, све ће се променити када Петрина породица одлучи да се пресели у други град. И као да то већ није довољно, две недеље пре селидбе Петра одлази са родитељима и братом на зимовање, уместо да време које је остало до зимског распуста проведе са најбољом другарицом. Милица и Петра се неочекивано брзо растају, уз договор да се сретну уочи Нове године. Међитим, и тај договор биће доведен у питање.

Роман Петра је стварно отишла исприповедан је из перспектива двеју јунакиња. Свако поглавље описује један дан у њиховим животима након растанка, а упечатљива динамика приповедања заснива се на сменама Миличиног и Петриног погледа на сасвим нову свакодневицу у којој су се нашле. Иако нераздвојне, Петра и Милица су сасвим различите. Имају другачије хобије, однос према родитељима и симпатијама, а разликују се и страхови и препреке са којима се оне у одрастању суочавају. Ове разлике пресликавају се и на стил приповедања. Богате и аутентичне слике њихових унутрашњих светова – пуних успона, падова, разочарања, али и борби са страховима, нежности, љубави и подршке – синхронизовано се смењују, што чини овај роман посебно узбудљивим и занимљивим.

Како преживети кућну журку када си стидљив, несигуран и не познајеш скоро никога? Како у романтичним везама одлучити да не прихватамо ништа мање од оног што заслужујемо? Да ли се можемо супротставити родитељима када знамо да треба да се заузмемо за себе? Како се изборити са нападима панике? И пре свега – како се изборити за љубав и пријатељство?

Заједно са узбуђењем, напетошћу и неизвесношћу, прича о Милици и Петри је уједно пуна нежности и стабилности. Ова комплексност пресликава се на атмосферу романа, а нарочито се добро преноси кроз изванредне илустрације Јакше Лакићевића. Оријентисане ка просторима у којима се радња одвија, кроз спој мирних тонова и монументалних призора, илустрације аутентично и слојевито преносе Петрине и Миличине доживљаје стварности.

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије

Корисни линкови

banka intesa