НОВО! ТАЈАНСТВЕНИ СЕРВИС ЗА ПОПРАВКУ ЗМАЈЕВА И ДИРИЖАБЛА

07.06.2023

Прва књига из серијала „Јазавичар Фокси и пријатељи“

Јазавичар Фокси и његови пријатељи Гусан и Мачор посећују Сервис за поправку змајева и дирижабла и тамо упознају Пилота, залуђеника за парне машине и механичке справице. Овај необични стимпанкер приредиће им незабораван лет параглајдером све до Ковача, који с гомилом патуљака живи на Тителском брегу. Већ вам звучи уврнуто? Али чекајте! Пријатеље тек очекују спуст низ планински тобоган и сусрет с ловокрадицама…

Спремите се за узбудљиву читалачку авантуру! Пред вама је књига која доноси прави ватромет смеха и позитивне енергије ‒ једна од оних у којој ћете већ од прве реченице готово без даха пратити јунаке кроз бројне и узбудљиве пустоловине. Роман Тајанствени сервис за поправку змајева и дирижабла ауторке Весне Кнежевић намењен је узрасту млађих основаца, али захваљујући хумору, питком стилу и јединственој атмосфери која влада на страницама ове књиге, верујемо да ће у њему уживати читаоци свих генерација.

Јунак ове приче је јазавичар Фокси, сеоски џукац, који проводи своје псеће дане на улицама живописног Елизенхајма. Дању јурца за точковима, гања мачке и овце на локалном салашу, а ноћу спава под звездама и сањари о томе како су га на свет роде донеле. У Елизенхајму Фокси стиче и добре пријатеље, пре свега сеоског Гусана, великог борца за гушчија права и Мачора, власника тајне Библиотеке за животиње, а потом и Пилота и Ковача, необичне људе који воле да се друже са животињама. Они уносе пуно радости у живот малог јазавичара, а о њиховим необичним и узбудљивим авантурама и данас се прича међу становницима овог симпатичног села.

Сигурном списатељском руком, са пуно духа и шарма, ауторка Весна Кнежевић води нас кроз причу о Фоксију. Живим и динамичним приповедањем, уз прегршт хумора и уз малу, али за приповедање неопходну, дозу страха по опстанак нашег јунака (јазавичар је на почетку приче сироче без икога свог и мора сам да се сналази како би преживео на улици) забавља нас и држи у радосном ишчекивању сваке следеће догодовштине. Фоксијеву дружину чине забавни и живописни карактери који имају разнолика интересовања и пружају нам бројне информације ‒ од препорука романа за читање, преко занимљивости о биљу и цвећу, па све до рецепата за разноразне гурманлуке.

Уоквирујући причу о Фоксију сликама из живота спокојног војвођанског села, ауторка нам доноси и сасвим посебну атмосферу испуњену мирисима јела које су спремале наше баке, неодољивим укусима домаћих посластица и тишином која влада у тренуцима поподневног одмора. Поред свих узбуђења која нас очекују на страницама ове књиге, посебно задовољство крије се у томе што нас она враћа природи, води далеко од ужурбаних градских улица, на место где миришу земља и трава, где време спорије тече, а тренуци доколице се испуњавају читањем неке добре књиге. 

Роман Тајанствени сервис за поправку змајева и дирижабла илустровао је наш познати илустратор Душан Павлић. Својим тумачењима, играњем и надигравањем с текстом дао је посебну надоградњу причи, још једном нам показавши како најбоље књиге за децу представљају упечатљив спој два уметничка израза. Верујемо да ауторски тандем у овој књизи представља управо један од таквих спојева, и зато као најбољи приказ илустрација у роману преносимо речи саме ауторке: „Душан Павлић је феноменалан илустратор, не само зато што је изузетан цртач, већ и што хвата духовитости у тексту, хумор који размењују јунаци, атмосферу сваке сцене, и све то преноси у илустрацију. Његови цртежи имају динамику и ритам, а на нацртаним ликовима види се шта осећају у датом тренутку. Његов изузетан рад дао је још једну важну димензију роману – слику која говори више од хиљаду речи. Све сцене су ми фантастичне, не знам коју бих пре издвојила: да ли ону када преплашени јунаци јуре низ брдо у старинској кади, или кад Фокси заљубљено гледа у роду на врху бандере а у облачићу изнад главе му пише мама, или можда приказ унутрашњости Мачорове Библиотеке с милион шашавих детаља. Кад сам илустрације први пут видела, помислила сам ‒ овај човек не само да зна свој посао него га и воли.“

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa