НОВО! Кад ствари пољуде

06.06.2023

Нова збирка песама познате песникиње Драгане Младеновић

Кад ствари пољуде је збирка песама намењена млађим основцима, а говори о стварима које су попримиле људске особине. Читаоце очекује необична и забавна читалачка авантура јер се пољуделе ствари понашају врло чудно, чак чудније него људи. Виљушка ће поверовати да је музички инструмент, креденцу ће испасти зуб, а неваспитани фломастери ишараће целу кућу.

„Збирка песама Кад ствари пољуде води читаоце у свет у којем не само да су ствари пољуделе, односно почеле сувише да подсећају на људе, већ су помало и полуделе. Отуда и ова игра речи. Тако је тегла дошла на идеју да тражи натраг своје корнишоне, столице су организовале журку која се претворила у седељку, а банкомат је решио да потроши сав новац (из себе) на себе. Ствари су подељене по циклусима: неке су собне, неке тоалетне, неке (при)личне, а неке друштвене, али се све редом понашају луђе него људи“, објашњава ауторка ове необичне књиге.

Збирку песама Кад ствари пољуде илустровала је млада илустраторка Невена Силашки. „Њене илустрације су ћошкасте као столови и столице и активне и немирне попут гардеробе која се ваља по блату да би што пре ишла у аква-рингишпил на прање“, истиче песникиња.

Након вишеструко награђене збирке Дар-мар, у чије су песме залутали уљези па су деца имала задатак да нађу грешке у стиховима, нова књига позива децу на забаву у једном несвакидашњем свету у ком ствари воде главну реч. У обе књиге до изражаја долазе ауторкина изузетна духовитост и истанчан осећај за теме блиске деци, као и веома занимљиви обрти. На питање где налази инспирацију за ове интересантне језичке игре, Драгана Младеновић каже: „Инспирација је свуда око нас. Конкретно, у књизи Кад ствари пољуде све је кренуло од изокретања једне обичне реченице: мали коста има нове патике у мале патике имају новог косту (будући да у књизи царују ствари, све је написано малим почетним словима, укључујући и властита имена). Одмах потом су тачкице са домина решиле да се више не враћају у доминовину, једна кеса је научила да лети, почела да се понаша као облак и ужасно се уобразила ... и процес пољуђивања је кренуо.“

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa