НОВО! Срце од облака

09.06.2023

Леда уме да чита, да пише, да свира, да прескаче вијачу, али не зна да направи кишу. Њен пријатељ Алдо не уме да чита, ни да пише, ни да свира, а камоли да прескаче вијачу, али зна да направи кишу. Он је облак. И то не било какав! Алдо је – кућни облак.

Сликовница Срце од облака, недавно објављена у издању Креативног центра, намењена је предшколцима и почетницима у читању и на суптилан начин позива децу да буду толерантна и отворена за прихватање различитости. Ауторка сликовнице је Драгана Младеновић, а причу је илустровала млада илустраторка Андријана Васић.

О томе како су настали ликови Леде и Алда и због чега је деци лако да се с њима поистовете, ауторка каже: „Овом књигом се пред децу постављају питања докле се сме ићи с притиском на неког како би се он променио, може ли се то сматрати добром намером и да ли се то уопште сме радити. Тиме је, на прилично суптилан начин, дечици скренута пажња да треба да буду толерантнија и отворенија за различитости. Леда и Алдо су креирани тако да читалац може да се поистовети с једним или са другим јунаком. Неко ко је екстровертнији и активнији вероватно ће радије изабрати гледиште мале Леде, док ће они затворенији, рањивији или, евентуално, суочени с притиском споља, бирати глас облака Алда. Мислим да би одабир једне или друге улоге могао понешто открити одраслима о томе како се деца заправо осећају.“

Срце од облака је прва сликовница у едицији Леда и Алдо, која се бави важним темама – пријатељством и толеранцијом. Тема толеранције и прихватања различитости чест је мотив у сликовницама, јер деца у раном предшколском узрасту упознају свет који их окружује, уче да разумеју своје ближње и развијају емпатију, што су важне животне вештине. Заједничко читање значајан је моменат у одрастању сваког детета, између осталог и због тога што књиге могу послужити родитељима или васпитачима као одличан мотив за покретање разговора о битним темама.

Сликовницу о Леди и Алду посебном чине и нежне и топле илустрације Андријане Васић. „Андријана Васић имала је изузетно суптилан приступ причи о Леди и Алду, па је на њеним цртежима све тако меко, нежно и топло, попут облака Алда“, навела је Драгана Младеновић, ауторка сликовнице.

О свом искуству Андријана Васић каже: „Чим сам прочитала књигу, пожелела сам да је илуструјем. Главни ликови, Леда и Алдо, били су ми забавни и могла сам лако да их замишљам из сцене у сцену, како њихов изглед тако и реакције. Посебно ми је било симпатично што кућни љубимац у овом случају није неко кога бисмо могли да очекујемо, већ један облак. Поука која може да се извуче из ове књиге ми се јако допала, као и ауторкин приступ писању и преношењу важних порука деци. Било ми је задовољство да илуструјем књигу за Kреативни центар, испунила ми се велика жеља.“

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa