НОВО! Незгода на Зеленој ливади

16.06.2023

У издању "Креативног центра" објављена је нова сликовница – "Незгода на Зеленој ливади" –намењена деци предшколског и млађег школског узраста.

Незгода на Зеленој ливади је трећа књига из едиције Чувари природе, чије поруке утичу на подстицање еколошке свести код деце, као и на развијање добрих навика и одговорног односа према природи. Књиге из овог серијала покрећу важња питања: зашто је опасно остављати у природи пластичне предмете и други отпад, зашто је опасно ложити ватру у шуми и на који начин таква немарност може да угрози живи свет.

Симеон Маринковић, аутор ових сликовница, бави се важном и актуелном темом очувања и заштите животне средине. Као и у претходним књигама из едиције Чувари природе (Чудовиште у Зекиној шуми и Узбуна у Бистром потоку) и у најновијој књизи мали читаоци ће сазнати зашто је важно бринути се о природи и понашати се одговорно према њој. Све три сликовнице илустровала је Евелина Данева Рајнингер.

Зека, корњача Кори, пуж Рогоња, кос Жути Кљун, жабица Маја и рак Радослав део су дружине чувара природе и њихов живот у Зекиној шуми препун је узбуђења. Шуми прете разне опасности, па њени становници непрестано упадају у проблеме. Али наши вредни чувари увек су спремни да заједничким снагама предузму све што могу како би заштитили своју шуму и спасли оне који се нађу у невољи. На том путу Зеку и другаре чекају многе авантуре.

Становници шуме су се у првој књизи Чудовиште у Зекиној шуми сусрели са опасностима које су им претиле од немарно бачених пластичних кеса, док су се у сликовници Узбуна у Бистром потоку изборили са опасном кантом са уљем која је могла да угрози све животиње и биљке. У најновијој причи – Незгода на Зеленој ливади – наши јунаци се суочавају са опасношћу од пожара. Излетници често долазе на Зелену ливаду и ложе ватру, али се труде да буду опрезни и огњиште ограде камењем. Међутим, овога пута нису потпуно угасили жар пре него што су отишли, па је ливаду прекрио густ дим. Чувари природе су се удружили и смислили добар начин како да угасе ватру.

„Свакодневно се срећемо с проблемима очувања и заштите природе. Сведоци смо безброј примера људске небриге и незахвалности према природи. Идеја да се покрене едиција еколошких сликовница родила се из потребе да се у овој области ствари брже мењају. Сликовница је прва књига, а рано детињство је најважнији период у човековом животу. Ако се у том периоду код деце пробуди љубав према природи и стекну сазнања о потреби очувања природе, то ће трајати заувек. Верујем да код деце можемо развити одговоран однос према природи и жељу за предузимањем акција за њено очување“, навела је Славица Марковић, уредница ове едиције.

У припреми је још једна сликовница из овог серијала – Нова година у Зекиној шуми.

Сликовнице из серијала Чувари природе можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa