НОВО! Храброст

03.08.2023

Овај графички роман, који је веома брзо стекао светску популарност, говори о одговорном односу према менталном здрављу, о поверењу у психотерапијске процесе, о важности комуникације с родитељима и пријатељима и о пресудном значају правовремене реакције околине.

Издавачка кућа Креативни центар недавно је објавила аутобиографски графички роман Храброст ауторке Рејне Телгемајер. У питању је истинита прича о десетогодишњој девојчици која је забринута због вршњачког насиља, уздрманог пријатељства, због лошег успеха у школи, као и промена које доноси пубертет. Њену свакодневицу напрасно ће преплавити још један велики страх. Како ће Рејна скупити храброст да поврати контролу над својим животом – прочитаћете у овој мудрој и духовитој причи о одрастању.

Рејнина породица живи у малој кући у којој нема много простора за приватност. Она мисли да су њени родитељи и млађи сестра и брат сасвим уврнути јер стално једу исту храну за вечеру. Рејна много воли да чита стрипове. Црта их и сама, посебно када жели да изрази своје бриге и страхове. Некада кроз цртеж или стрип решава и контролне задатке, што не пролази баш најбоље код наставника. 

Након прележаног стомачног вируса повратак у школу за Рејну постаје велики изазов. Иако је оздравила, стомачни проблеми се настављају, а застрашујуће мисли непрестано је оптерећују. Страх од повраћања ремети њене навике у исхрани, односе с вршњацима и породицом, одражава се на њен успех у школи… Рејни се чини да више не може да поврати контролу над својим животом.

Храброст говори о периоду пубертета који је свакако скопчан с бројним тешкоћама, али када се у све укључи и суочавање са специфичним менталним проблемом – еметофобијом (страхом од повраћања), као и анксиозношћу која увек прати овај страх, одрастање постаје још компликованије. Тешкоће и бриге с којима се суочава главна јунакиња – страх од исмевања, страх од јавног наступа, од губитка пријатеља, од пубертетских промена, и на крају, страх од повраћања – у причи су повезане са страхом од губитка контроле. Иако наизглед свакодневне и не толико драматичне, ауторка ове појаве третира са озбиљношћу, разумевањем и емпатијом, док хумористичан тон, изражен кроз текст и слику, даје причи доминантне ноте нежности и оптимизма.

Рејнин проблем јесте специфичан, али њена прича је универзална јер говори о страховима (а њих сви имамо) и о храбрости која прати наше напоре да се суочимо с њима. 

 

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa