НОВО! Доживљаји мачка Тоше

08.08.2023

"Креативни центар" покренуо је нову едицију – "Књиге за сва времена" – у којој ће бити објављиване књиге за децу најпознатијих домаћих и страних аутора. У оквиру сваког издања налазиће се и савети за читање и боље разумевање књижевног дела, као и креативни задаци који могу бити инспирација за самосталан рад након прочитане књиге.

Прва књига објављена у овој едицији су Доживљаји мачка Тоше. Овај кратки роман Бранка Ћопића, нашег највећег писца за децу, налази се у школској лектири за трећи разред, а приређен је с идејом да буде подршка читаоцу у сусрету с књижевним делом. Иако је роман написан пре скоро седамдесет година, његов хумор и стил су подједнако привлачни и забавни данашњој деци.

Ови доживљаји славног мачка Тоше и његових пријатеља Миша пророка и пса Шарова написани су уз помоћ Тошина дневника, који је пронађен иза псеће кућице чувеног буволовца Жуће, под самом крошњом једне трешње.

На почетку књиге налази се мотивациони увод који се састоји од савета за читање и неколико питања која ће помоћи младим читаоцима да боље разумеју јунаке приче и прате како је писац, причајући разне догађаје, описао пријатељство главних јунака – чича Трише и његовог мачка Тоше. Читаоцима се препоручује да пре него што почну да читају књигу размисле о својим искуствима с кућним љубимцима. Каква нас осећања везују за љубимце, да ли су љубимци увек само добри и послушни, да ли се понекад љутимо на њих или им све опростимо на крају – нека су од питања којима се читаоци уводе у тему пријатељства између људи и животиња.

У оквиру активности Играмо се истраживача! читаоцима се сугерише на која места у причи треба да обрате посебну пажњу током читања и да те делове романа означе како би им касније било лакше да их пронађу и одговоре на питања која се налазе на крају књиге.  

У додатку на крају књиге дата су питања која могу бити одличан подстицај за разговор о прочитаном делу. На основу њих може се проверити разумевање прочитаног текста, али и покренути разговор о књизи. Такође, читаоци се подстичу да изнесу своје утиске и свој став о јунацима приче и њиховим поступцима. Додатак садржи и занимљиво казивање Бранка Ћопића о свом детињству, као и креативни задатак Напиши и ти смешну причу,који може бити инспирација за самосталан рад након прочитаног романа.

Роман Доживљаји мачка Тоше у издању Креативног центра у потпуности је прилагођен новим генерацијама младих читалаца. Живописне илустрације Душана Павлића на првим страницама књиге представљају главне јунаке романа који изговарају духовите реплике и тако отварају врата читаоцима у чудесни свет књижевног дела Бранка Ћопића.

 

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa