ЊУШКАЛА. ОТКРИЋЕ ДИНОСАУРУСА

08.09.2023

Њушкала су донела нову авантуру у "Креативни центар"!

Друга књига из серијала Њушкала – Откриће диносауруса – малим читаоцима почетницима доноси још једну дирљиву и забавну причу о псима-новинарима који су у сталној потрази за великим вестима у не тако великом селу – Малим Барама. Њушкала ће доћи до невероватних открића, упасти у разноразне невоље и још једном својим примером показати колико тога доброг нам може донети другарство.

Боби, пас станичног чувара, обожава возове, а посебно ужива када се на железничкој станици све одвија по плану. Један закаснели полазак привући ће његову пажњу, а разлог због ког се то догодило донеће му ново познанство – са Бисерком, најлепшом керушом коју је икада видео. Стидљив и несигуран, Боби ће тражити начине да се зближи с новом пријатељицом, па ће током једног од таквих покушаја наићи на невероватно археолошко откриће.

То ће обезбедити Њушкалима вест за нову насловницу Дневног лавежа и причу какву Мале Баре досад нису чуле. Али, уз узбуђење и радост стижу и невоље. За Бобијево откриће сазнаје и господин Маркус, Бисеркин окрутни власник, који ће покушати да ствари окрене у своју корист. Бисерка, Боби и остатак дружине ће се заједничким снагама супротставити господину Маркусу и још једном се побринути да добре вести дочекају становнике Малих Бара.

Као и први део овог серијала – Њушкала. Проблем са штенцима – и друга књига је препознатљива по топлом, непосредном и духовитом приповедачком тону. Тема пријатељства је кључна за заплет и расплет приче, а поруке о значају пријатељства прожимају различите токове радње. Помоћ пријатељу у невољи, разумевање за туђе страхове и подршка у њиховом превазилажењу зближиће Бисерку и Бобија, док ће Њушкала заједно са свим псима у Малим Барама удружено и солидарно тражити начин да спрече господина Маркуса у злим намерама и избаве Бисерку из његовог власништва. Брига и емпатија посебно су изражене у односу Њушкала према овом негативном јунаку. Окрутност према животињама, грамзивост и превртљивост су особине које ова прича оштро критикује.

Као посебна тема издваја се и посвећеност Њушкала новинарском раду. Њихова професионалност огледа се најпре у неговању истраживачког духа, а посебно у показивању одговорности према заједници и израженом осећају за правду. Ове теме добиле су посебно шармантну обраду у илустрацијама Чарли Олдер, чија се вештина огледа у способности да кроз слику разигра и учини блиским и духовитим озбиљне и важне поруке које носи ова књига.

Књиге из серијала Њушкала можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa