НАГРАДА НЕВЕН ЗА 2022. ГОДИНУ ДОДЕЉЕНА АНИ ПЕТРОВИЋ

05.10.2023

Организација „Пријатељи деце Србије“ доделила је данас у Народном музеју у Београду Награду „Невен“ за 2022. годину АНИ ПЕТРОВИЋ за књигу СТРИПОТЕРАПИЈА, у издању „Креативног центра“, као најбољем делу из области илустрације.

О награди из области илустрације одлучивао је жири у саставу: Славимир Стојановић, председник жирија, Моника Ланг и Мања Радић Митровић, чланице. Пред жиријем је ове године било 13 наслова, а за најбољег илустратора проглашена је Ана Петровић за илустрације у књизи Стрипотерапија.

„Жири се једногласно сложио да је Стрипотерапија Ане Петровић јединствена, дубоко лична, храбра и важна књига. Изузетно духовите илустрације, прочишћене у форми и колориту сјајно се уклапају уз бритак језик којим се терапеут и клијент служе“, мишљење је стручног жирија.

Награда Невен  се традиционално додељује у току Дечје недеље. Доделу књижевне Награде Невен у 2023. години подржало је и Министарство културе и Министарство за бригу о породици и демографију. Пријатељи награде су Модна кућа Мона и Књиговезница Которчевић Бранко.

На овогодишњи конкурс за Награду Невен за дела објављена у 2022. години стигла су 23 наслова намењена деци и младима, из шест издавачких кућа.

 За 34 године постојања Креативни центар освојио је чак 32 Невена!

Стрипотерапија је колекција стрипова који храбро, никада равнодушно и уз смех говоре о одговорном односу према менталном здрављу. Аутентичност стрипова у највећој мери почива на спремности ауторке да у њима представи свој лични доживљај читавог процеса. Чак и када говори о врло тешким темама, Ана Петровић то чини кроз хумор који делује ослобађајуће и растерећујуће. Књига Стрипотерапија доноси аутентичну, дирљиву и духовиту причу о психотерапијском процесу главне јунакиње са којом се као читаоци лако повезујемо.

Књига је већ освојила неколико значајних награда и признања: Специјално признање за младог дизајнера (Београдски сајам књига 2022), Диплома УЛУПУДС-а за алтернативно стрип издање домаћих аутора (Београдски сајам књига 2022), Награда за књижевност за децу и младе Душан Радовић за 2022. годину, Награда ОТИСАК за естетски третман књиге (Нишки сајам књига 2022) и Награда Захарије Орфелин Новосадског сајма књига 2023.

Корисни линкови

banka intesa