ДВА ДОСИТЕЈЕВА ПЕРА ИЗДАЊИМА КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА!

06.10.2023

На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике две књиге у издању "Креативног центра" освојиле су ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО!

Књига МАСАМБА ЛУТАЛИЦА ауторке Гордане Малетић са илустрацијама Слађане Љубић освојила је Прву награду и постала добитник Доситејевог пера у категорији књига за старији узраст. Роман НОВЧИЋ СУДБИНЕ ауторке Иване Нешић са илустрацијама Добросава Боба Живковића освојио је Трећу награду и Доситејево перо у категорији књига за старији узраст.

Конкурс за Награду дечје критике Доситејево перо установили су 1997. године Библиотека града Београда и организације Пријатељи деце општина Вождовац и Земун, према Конвенцији Уједињених нација о правима детета.

Ове године на конкурс је приспело 39 наслова из продукције за 2022. годину – 15 наслова за млађе основце и 24 за старије основце. У великом дечјем жирију била су 123 ученика из београдских основних школа, који су од јануара до јуна 2023. године читали и оцењивали књиге за децу домаћих аутора.

У роману Масамба луталица ауторка Гордана Малетић води читаоце у пределе топле Африке, кроз прашуме Габона па све до обала Атлантског океана. Упознајемо се са дечаком Обијем, са његовом породицом и пријатељима, са величанственим крајолицима афричког пространства, као и начином живота у том делу света. Оби је страствени љубитељ природе и животиња и из вечери у вече прати младог слона Масамбу и његове необичне ритуале упућене далеком звезданом небу. У тренутку када Масамба остане без заштите свог крда које је страдало од ловокрадица, Оби одлучује да побегне од куће са намером да заштити слона од бројних опасности које му прете. Многа искушења кроз која ће проћи док буду трагали за Масамбиним новим уточиштем ојачаће везу између дечака и слона, а деци приуштити узбудљиву читалачку авантуру.

Књигу је илустровала млада Слађана Љубић, која је својим илустрацијама оживела пред читаоцима јунаке ове приче и далеке и егзотичне афричке пределе.

Једна од главних тема ове књиге јесте пријатељство дечака Обија и слона Масамбе. „Мислим да је пријатељство дивна тема у књижевности и да о томе треба говорити. Свако од нас жели да има пријатеље и добро је да се људи ослањају једни на друге, али и пријатељство између човека и животиње може бити изузетно снажно и дуготрајно” објашњава Гордана Малетић.

Романом Новчић судбине ауторка Ивана Нешић заокружује трилогију Зеленбабини дарови. Од првог сусрета с маљуцима и Зеленбабом, преко загонетне мокош и тајанственог дара немуштог језика, па све до најновијег романа у којем ће се главни јунак Мика ухватити укоштац са судбином, имамо прилику да уживамо у приповедачком дару Иване Нешић и бројним авантурама њеног јунака. У Новчићу судбине, трећем наставку пустоловина, Мика је одлучио да узме судбину у своје руке и на тај начин симболично одрасте. Није му било лако да прође кроз све изазове, али као и обично, уз много упорности, храбрости и уз неизбежан осмех стигао је до циља. Зато се опраштамо од Мике с вером да неће порасти у неког сивог и суморног чиновника стварности и уз посебну захвалност што је с нама поделио оно најдрагоценије што је имао – чудесан и непоновљив свет детињства. 

Уз редизајн издања и илустрације Добросава Боба Живковића ова трилогија у пуном сјају ишчекује нове генерације које ће одрастати уз овог великог и вољеног књижевног јунака.

Корисни линкови

banka intesa