ЗОМБИЛЕЈЦИ

10.10.2023

Најновији роман наше познате ауторке Весне Алексић "Зомбилејци" намењен је млађим основцима, но, као и обично када су у питању њене књиге за децу, очекујемо да ће у њему уживати и нешто старији читаоци.

Славко је волео да проводи викенде код баке и деке на селу. Тамо је све било другачије него у граду – по дворишту су трчале животиње, а кућа испуњена старинским стварима деловала је раскошно у односу на мали стан у којем је живео с родитељима. Уместо на екрану, игрице „Мајнкрафт“ играо је с баком напољу, у стварности.

Главни јунак романа Зомбилејци је дечак Славко, који нам приповеда причу о свом раном детињству, оном магичном добу пре поласка у школу, обележеном непрекидном игром и радошћу. Најлепше дане свог детињства он проводи код баке и деке на селу, где, ослобођен зидова малог градског стана, ужива у пространству дворишта и друштву животиња. Упија боје, слике и мирисе годишњих доба која се смењују, па чак и игрице Мајнкрафт постају занимљивије када се играју напољу уживо, с баком, а не као код куће, на екрану. Иако бака није баш вешта у игрању те игрице и не разуме се сасвим у зомбије и зомбилејце, Славко веома воли да му је баш она пар. Бака је јунакиња и многих њихових других игара, подједнако забавних, и у том Славковом сећању заузима сасвим посебно, централно место. Ипак, ова слика детињства изненада се сасвим мења и Славку се чини да је цела његова породица одједном залутала у неком великом лавиринту, попут оног у Мајнкрафту. Сасвим неочекивано, уз њега се у том лавиринту нису затекли зомбилејци, већ другарица из вртића по имену Грејс Чен…

Весна Алексић је увек врло искрена са својим читаоцима и, без обзира на то колико су велики или мали, никада их не заводи причама о детињству које је обележено само идиличним сликама одрастања. Деца су у њеним књигама, као и у животу, део породица које имају своје успоне и падове и које све те периоде проживљавају врло дубоко и снажно. Зато нас она увек храбро води кроз лавиринте њихових малих живота и великих патњи с којима се боре покушавајући да пронађу излаз и савладају изазове пред којима су се нашли. У једном таквом лавиринту пратићемо и Славка и све оне његове тачке упоришта које ће га извести на прави пут.

Причу о Славку прате одличне илустрације Душана Павлића, који на себи својствен начин ствара сасвим посебну атмосферу у овој књизи. С много топлине и посвећености детаљима, он оживљава јунаке и амбијенте приче, приређујући нам тако задовољство да подједнао уживамо и у тексту и у илустрацијама у књизи.

Весна Алексић се бави књижевношћу за децу и младе, а своје прве текстове написала је за Политику за децу. Досад је објавила једанаест романа, дванаест књига приповедака и осам сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Аутор је и монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу. Пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима. Пише и за одрасле, понекад само, кад мора.

Душан Павлић је илустратор и графички дизајнер из Београда. Завршио је Факултет примењених уметности. Илустровао је више од сто књига за издаваче широм света. Многе његове илустрације награђиване су у Србији, Италији, Белгији и Бразилу. Добитник је Златног пера, награде за најбољу илустрацију у 1996. години. Илустрације за књигу С децом око света 1 објављене су у великом каталогу Болоњског сајма књига 1999. године. Његове илустрације су духовите, домишљате и шармантне. 

Ову књигу можете можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa