НОВО! ТРИ, ЧЕТИРИ, САД!

11.10.2023

Jесте ли некада играли песничке жмурке? А стиховане пазле или римоване домине? Или бар решавали римоване лавиринте, такозване риморинте, или вежбали меморију кроз стихове? Не? Нисте? Нисте?!
Наравно да нисте кад досад тако нешто и није постојало!

Нова књига ауторке Драгане Младеновић носи занимљив наслов Три, четири, сад! и намењена је предшколцима и млађим основцима. Верујемо да ће сви они који у овом наслову препознају позив за игру и отворе странице ове књиге уживати у правом читалачком изазову који ауторка ставља пред њих. Већ сам поднаслов Хајде да се поезиграмо! позива читаоце у необичну и забавну авантуру. Према објашњену Драгане Младеновић, сазнајемо да кованица поезигра представља комбинацију две речи: поезија + игра = поезигра. Отуда нас у књизи очекују игре осмишљење кроз стихове, односно десет поезигара које нису ни превише лаке, ни превише тешке, таман по мери,како каже ауторка.

Читаоци ће имати прилику да вежбају меморију присећајући се одређених стихова, прате миша Колета кроз сликовит лавиринт до школе, скакућу с камена на камен пратећи риму песме, да бирају песму према свом расположењу, да играју домине с песникињом, слажу меду, ређају ормар, решавају необичне загонетке и уживају у још много, много тога. 

Књижевни опус Драгане Младеновић намењен деци и младима је изразито богат и шаренолик. Већ првом збирком поезије за децу, под насловом Дар-мар, освојила је пажњу наше најмлађе читалачке публике, али и еминентних жирија који су књизи доделили бројне награде. Успешном серијом романа Све што нисам... привукла је захтевну тинејџерску публику, а потом се огледала и у писању прича и сликовница за децу. На духовит начин, онеобичавајући обично, спајајући понекад неспојиво и стварајући тако различите менталне изазове, Драгана Младеновић се поиграва речима, значењима и смислом. Она у томе очигледно и сама ужива и добро се забавља показујући уједно најмлађима да и језик може бити неисцрпан извор игре.

Посебан печат овој збирци поезигара Три, четири, сад! дају маестралне илустрације Бориса Кузмановића. На захтевне и не тако лаке песничке и друге изазове које је поставила својим стиховима, Драгана Младеновић је добила подједнако необичне, надахнуте и разигране одговоре нашег познатог илустратора. Стихови и илустрације преплићу се на више нивоа у овој књизи формирајући непрекинут круг игре, који може да се чита и открива увек изнова и у којем ће уживати и деца и одрасли који им се придруже у тој игри.

Драгана Младеновић (1977) дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Живи у Панчеву и ради у Српској академији наука и уметности. Њени радови објављивани су у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је пет награда за поезију и једне за причу.

Борис Кузмановић је рођен 1980. године у Новом Саду, где је на Академији уметности завршио студије на смеру за графички дизајн и визуелне комуникације. Од 2008. ради као наставник (доцент) на Универзитету Метрополитан. Од 2003. године сарађује са бројним издавачким кућама у земљи и иностранству. До сада је урадио преко 50 сликовница, књига, уџбеника и насловница, како за децу тако и за одрасле, са више од 1000 илустрација.

Ову књигу можете наручити с 15% попуста преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa