СТРИПОТЕРАПИЈА у каталогу The White Ravens

12.10.2023

Књига СТРИПОТЕРАПИЈА ауторке Ане Петровић добила је ознаку "The White Ravens" за 2023. годину!

Уврштена је у каталог Међународне библиотеке за децу у Минхену (International Youth Library), у којем се препоручују најбоље књиге за децу и младе из целог света! 

Жири је у образложењу, између осталог, навео следеће: „Свака сцена у овој књизи фокусира се на једно питање терапеута и на одговор који даје пацијент. Листајући странице, читалац клима главом са одобравањем: Овај осећај ми је познат! Својим илустрацијама Ана Петровић је дала изузетно искрен приказ сопственог искуства и истовремено успела да створи феноменалну комедију ситуације.”

Образложење жирија на енглеском – https://whiteravens.ijb.de/book/2723

Књига Стрипотерапија већ је освојила неколико значајних награда и признања: Специјално признање за младог дизајнера (Београдски сајам књига 2022), Диплома УЛУПУДС-а за алтернативно стрип издање домаћих аутора (Београдски сајам књига 2022), Награда за књижевност за децу и младе Душан Радовић за 2022. годину, Награда ОТИСАК за естетски третман књиге (Нишки сајам књига 2022), Награда Захарије Орфелин Новосадског сајма књига 2023 и Награда Невен као најбоље дело из области илустрације.

Ознаку The White Ravens добијају књиге које заслужују пажњу због универзалних тема о којима говоре, због своје изузетности, као и због иновативног уметничког или литерарног стила и дизајна. Књиге морају да задовољавају високе критеријуме у вези с језиком, садржином и уметничким утиском, морају да инспиришу, провоцирају и успостављају нове токове у књижевности.

Издавачи из целог света сваке године шаљу одабране књиге Међународној библиотеци за децу, које остају у њеном фонду. Стручњаци за књижевност из те библиотеке бирају 200 нових наслова које сматрају посебно значајним. Списак одабраних дела објављује се у годишњем каталогу The White Ravens, први пут штампаном 1993. Овогодишњи каталог садржи 200 наслова на 39 језика, из 57 земаља.

Седам издања Креативног центра има престижну ознаку White Ravens:

Кога се тиче како живе приче Дејана Алексића (2015);

Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић (2016);

Крокодил пева Весне Алексић (2018);

Дар-мар Драгане Младеновић (2020);

Црна птица Александре Јовановић (2021);

Бабарога Јелене Живановић са илустрацијама Бориса Кузмановића (2022)

Стрипотерапија Ане Петровић (2023).

Корисни линкови

banka intesa