НОВО! Пустоловине у Муминовој долини

17.11.2023

Да ли сте чули за Мумине или читали о њима? Беле трбушасте тролове с великим њушкама, који су постали главни јунаци бројних књига, стрипова и телевизијских серија, створила је светски позната финска књижевница и илустраторка Туве Јансон.

О веселим и маштовитим бићима из Муминове долине Туве Јансон је написала девет књига (написане на шведском, а објављене у Финској од 1945. до 1970). Уз њих је настало и пет сликовница, као и стрип који је штампан од 1945. до 1993. године. Мумини су били јунаци више ТВ серија и филмова, а у месту Нантали у Финској постоји забавни парк који је њима посвећен.

У издању Креативног центра недавно је објављена књига Пустоловине у Муминовој долини. Ради се о луксузном издању које садржи девет прича насталих на основу анимиране 3Д серије  MOOMINVALLEY из 2019, која је гледаоцима представила топле и необичне ликове из бајковитог света Мумина. Породица Мумина живи у високој плавој кући у прелепој Муминовој долини, негде у шумама Финске. Књигу је са енглеског превела Тања Милосављевић, а намењена је деци предшколског и раног школског узраста.

У овим узбудљивим причама Мумин и његови пријатељи Софроније, Мала Ми, Госпођица Шмрц и Сниф доживљавају разне авантуре – хватају змаја, непланирано се селе због велике поплаве, на пецању улове највећу рибу свих седам мора, сусрећу тајанствену Караконџулу...

Придружите им се и уживајте у њиховим пустоловинама!

Ексклузивно у књижарама Креативног центра у Београду и Нишу, као и на сајтуwww.kreativnicentar.rs, читаоци могу купити плишане играчке Тата Мумин, Мама Мумин, Госпођица Шмрц и други  играчке с ликовима јунака из популарних прича о Муминима. Направљене су од најфинијег плишаног материјала и израђене су у складу са европским стандардима безбедности, а погодне су за децу старију од три године. Мекане плишане играчке сигурно ће одушевити љубитеље Мумина, како оне најмлађе тако и нешто старије.

Туве Марика Јансон (Хелсинки, 1914–2001) рођена је у породици уметника који су припадали финској мањини чији је матерњи језик шведски. Похађала је школе за ликовне уметности у Шведској, Финској и Француској и излагала је широм света. Илустровала је бројне књиге (и данас се памте њене илустрације за Алису у Земљи чуда и Господара прстенова), а широм Финске осликала је мноштво мурала. Иако је себе сматрала првенствено сликарком, светску славу је стекла књигама и стриповима о породици Мумин. Написала је и десетак књига за одрасле. Туве Јансон се убраја међу најчитаније и најпревођеније финске ауторе.

За допринос стваралаштву за децу Туве Јансон је 1966. награђена Медаљом Ханса Кристијана Андерсена, највећим признањем у тој области. Добила је и бројна друга признања за свој рад, између осталих Финску државну награду за књижевност (1963, 1971 и 1982), Награду Селма Лагерлеф (1992) и Награду Шведске академије (1994).

Корисни линкови

banka intesa