НОВО! СУПЕРГЛИСТА

27.11.2023

"СУПЕРГЛИСТА – супер дуга! СУПЕРГЛИСТА – супер јака!
Када крене да вијуга, нестаће нам брига свака!"

Чувени тандем који чине списатељица Џулија Доналдсон и илустратор Аксел Шефлер стоји иза Суперглисте још једне суперуспешне суперсликовнице за децу! Као и остале књиге поменутих аутора и ову је објавила издавачка кућа Креативни центар, у одличном преводу Дејана Беговића.

Сликовница Суперглиста говори о пожртвованости и пријатељству. Ко би очекивао да обична глиста може бити главни лик у књизи?! И то какав лик! Прави херој! Тако нам ова прича поручује да се у свакоме од нас крије суперјунак!

Супреглисту воле сви становници баште јер је она увек ту да помогне – малој жаби која неопрезно прелази улицу, пауку који је упао у бунар, пчелицама које се досађују. Али зли Гуштер Чаробњак уз помоћ црне вране успева да омађија Суперглисту и да је зароби. Глистини пријатељи инсекти одмах смишљају план како да је ослободе.

Ауторка је истакла да је Суперглиста створена захваљујући томе што је њен унук био опседнут суперхеројима као што је Бетмен, а с друге стране инспирисале су је Шефлерове раније илустрације.

„На неки начин, овај јунак ми је био најтежи за цртање“, наводи Шефлер у свом интервјуу за британски Гардијан. „Био је изазов нацртати му изразе лица. С друге стране, он је био и међу најлакшима за цртање јер нисам морао да бринем о ногама, рукама, ушима... Нема много могућности када цртате глисту.“

За Божић 2021. године на Би-Би-Сију је емитован анимирани филм урађен по овој сликовници. Гласове су, између осталих, позајмили Оливија Колман и Мет Смит, на велико одушевљење ауторке јер се ради о чувеним глумцима који тумаче главне улоге у серији о британској краљевској породици – Круна. Десет сликовница двојца Доналдсон – Шефлер је до сада анимирано. Традиционално сваког Божића гледаоци у Британији ишчекују нови цртани филм заснован на књигама ових аутора. Џулија Доналдсон истиче да јој је веома важно да анимирани филмови остану блиски тексту књига, те да увек помало брине око тога, али да су све досадашње цртане верзије веома добре.

Милиони деце широм света читају или слушају приче Џулије Доналдсон. У периоду између 2010. и 2019. године у Великој Британији продато је више од 27 милиона њених књига, што значи отприлике на сваких 11 секунди по једна. Ово само потврђује резултате истраживања тржишта књига које је показало да је Џулија Доналдсон најтиражнија ауторка у протеклој деценији.

За ауторски тандем Џулија Доналдсон – Аксел Шефлер Сандеј тајмс је рекао да су Џон Ленон и Пол Макартни дечјег издаваштва! Њихова сарадња траје 30 година, а тим поводом је у Манчестеру крајем јула отворена интерактивна изложба о заједничком стваралаштву ових уметника, намењена деци и родитељима. Изложба ће трајати до 1. јануара 2024. године.

У издању Креативног центра до сада је објављено 15 књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова, које читаоци могу очекивати током наредне године.

За све љубитеље плишаних играчака, Креативни центар на свом сајту и у књижарама у понуди има лутке израђене по ликовима из књига Џулије Доналдсон. Међу њима је и љупка и мекана Суперглиста.

Корисни линкови

banka intesa