Награда Змајевих дечјих игара „Раде Обреновић“ за књигу „Петра је стварно отишла“

06.12.2023

Награда Змајевих дечјих игара „Раде Обреновић“ за најбољи роман за децу и младе у 2023. години додељена је Александри Јовановић за књигу „Петра је стварно отишла“, у издању „Креативног центра“.

На овогодишњи конкурс за Награду „Раде Обреновић“, коју додељују Змајеве дечје игре, стигло је 29 романа за децу и младе.

Жири у саставу др Драгољуб Перић, проф. српске и јужнословенских књижевности, Весна Ћоровић Бутрић, књижевница и драматуршкиња, и др Милена Зорић Латовљев, проф. српског језика и методике, прогласио је књигу „Петра је стварно отишла“ ауторке Александре Јовановић са илустрацијама Јакше Лакићевића, у издању „Креативног центра“, за најбољи роман за децу и младе у 2023. години.

„У духу аутора чије име награда носи, овај роман следи линију романа урбане инспирације и говори о изазовима, емотивним ломовима и искушењима одрастања главне јунакиње Милице, која завршава последњи разред основне школе и бива лишена своје најбоље другарице Петре њеном селидбом у други град. Упркос транспарентној реторици наслова, једноставном фабулирању и приповедачкој техници (рашчлањеној у два наративна тока од момента раздвајања пријатељица), повремено испресецаној телефонским разговорима и размењеним СМС порукама, роман успело идентификује проблемска тежишта урбаног одрастања: прву љубав, доживљај сопственог тела и телесности, конфликте у најближем окружењу, раздвојеност родитеља, одбрану права на сопствени избор и томе слично... Жири од срца честита добитници, а младим читаоцима и читатељкама топло препоручује овај роман“, наводи се у образложењу награде.

У ужем избору за ову награду нашао се и нови роман Весне Алексић „Зомбилејци“, такође у издању „Креативног центра“.

Награда „Раде Обреновић“ традиционално се уручује 6. децембра, на дан рођења Јована Јовановића Змаја, на свечаности „Змајев дан“. Ове године „Змајеве дечје игре“ обележавају јубиларни 190. рођендан Јована Јовановића Змаја.

Петра је стварно отишла“ други је роман за младе Александре Јовановић. „Црна птица“, ауторкин роман првенац, одлично је прошао код публике и освојио је вредне награде. Уврштен је у каталог двеста најбољих књига за децу The White Ravens 2021, који издаје Међународна библиотека за децу и младе из Минхена. Добитник је награде коју додељује „Политикин Забавник“, као и „Маленог цвета“, признања које Град Ниш додељује у области књижевности за децу и младе. По роману „Црна птица“ урађена је и представа у режији Марије Младеновић, премијерно изведена 28. јуна 2022, у Позоришту „Бора Станковић“ у Врању.

Корисни линкови

banka intesa