„Кад ствари пољуде“ у најужем избору за Награду „Душан Радовић“

23.01.2024

Збирка песама Драгане Младеновић „Кад ствари пољуде“, у издању „Креативног центра“, нашла се у најужем избору за Награду „Душан Радовић“ за 2023. годину.

Награду додељује Библиотека града Београда, а жири, који чине председник Милош Радовић и чланице проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић, саопштио је да су у најужи избор ушле и књиге „Госпојица Мица“ Зорице Кубуровић, „Даске“ Уроша Димитријевића, „Вукова азбука“ Мирослава Максимовића и „Благо нама са животињама“ Бранка Стевановића.

Свечано проглашење добитника и уручење Награде „Душан Радовић“ одржаће се у четвртак, 8. фебруара 2024, у 12 h, у Библиотеци града Београда (Кнеза Михаила 56).

Библиотека града Београда установила је 2021. године Награду „Душан Радовић“, која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова у претходној години. Награда се састоји од статуете Душана Радовића (рад академског вајара Зорана Кузмановића), дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности. Прошле године ову престижну награду добила је Ана Петровић за књигу Стрипотерапија.

Збирка песама Кад ствари пољуде познате песникиње Драгане Младеновић намењена је млађим основцима, а говори о стварима које су попримиле људске особине. Читаоце очекује необична и забавна читалачка авантура јер се пољуделе ствари понашају врло чудно, чак чудније него људи. Виљушка ће поверовати да је музички инструмент, креденцу ће испасти зуб, а неваспитани фломастери ишараће целу кућу. Као и у ауторкиној претходној, вишеструко награђеној збирци Дар-мар, тако и у овој књизи до изражаја долазе изузетна духовитост Драгане Младеновић, веома занимљиви обрти и истанчан осећај за теме блиске деци.

„Збирка песама Кад ствари пољуде води читаоце у свет у којем не само да су ствари пољуделе, односно почеле сувише да подсећају на људе, већ су помало и полуделе. Отуда и ова игра речи. Тако је тегла дошла на идеју да тражи натраг своје корнишоне, столице су организовале журку која се претворила у седељку, а банкомат је решио да потроши сав новац (из себе) на себе. Ствари су подељене по циклусима: неке су собне, неке тоалетне, неке (при)личне, а неке друштвене, али се све редом понашају луђе него људи“, објашњава ауторка. Књигу Кад ствари пољуде илустровала је млада илустраторка Невена Силашки.

Корисни линкови

banka intesa