НАГРАДА „ДУШАН РАДОВИЋ“ ЗА КЊИГУ „КАД СТВАРИ ПОЉУДЕ“

01.02.2024

Драгана Младеновић добитница је Награде за књижевност за децу и младе „Душан Радовић“ за 2023. годину, коју додељују Град Београд и Библиотека града Београда. Награђена је за збирку песама „Кад ствари пољуде“, коју је објавила издавачка кућа „Креативни центар“.

О награди је одлучивао жири у чијем саставу су били Милош Радовић (председник), проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић.

Награда ће бити уручена у четвртак, 8. фебруара, у 12h, у Библиотеци града Београда.

Град Београд и Библиотека града Београда установили су 2021. године Награду Душан Радовић, која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова. Награда се састоји од скулптуре (рад академског вајара Зорана Кузмановића), дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности. Прошле године ову престижну награду добила је Ана Петровић за књигу Стрипотерапија, у издању Креативног центра.

Збирка песама Кад ствари пољуде познате песникиње Драгане Младеновић намењена је млађим основцима, а говори о стварима које су попримиле људске особине. Читаоце очекује необична и забавна читалачка авантура јер се пољуделе ствари понашају врло чудно, чак чудније него људи. Виљушка ће поверовати да је музички инструмент, креденцу ће испасти зуб, а неваспитани фломастери ишараће целу кућу. Као и у ауторкиној претходној, вишеструко награђеној збирци Дар-мар, тако и у овој књизи до изражаја долазе изузетна духовитост Драгане Младеновић, веома занимљиви обрти и истанчан осећај за теме блиске деци.

„Збирка песама Кад ствари пољуде води читаоце у свет у којем не само да су ствари пољуделе, односно почеле сувише да подсећају на људе, већ су помало и полуделе. Отуда и ова игра речи. Тако је тегла дошла на идеју да тражи натраг своје корнишоне, столице су организовале журку која се претворила у седељку, а банкомат је решио да потроши сав новац (из себе) на себе. Ствари су подељене по циклусима: неке су собне, неке тоалетне, неке (при)личне, а неке друштвене, али се све редом понашају луђе него људи“, објашњава ауторка.

Књигу Кад ствари пољуде илустровала је млада илустраторка Невена Силашки.

 

Драгана Младеновић (1977) дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Живи у Панчеву и ради у Српској академији наука и уметности. Објавила је неколико збирки поезије. Њена књига Родбина преведена је на немачки и шведски, а песме су јој превођене на италијански, енглески, француски, грчки, мађарски и словеначки. Поетске збирке Творница, Омот списа и Родбина преведене су на македонски под обједињујућим насловом Грађа за леп роман (2013). Радови Драгане Младеновић налазе се у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је пет награда за поезију и једне за причу. У издању Креативног центра објавила је десет књига за децу и младе.

Корисни линкови

banka intesa