НОВО! ПРИЧЕ О ВУКУ СТАНИВУКУ 2

13.03.2024

Станивук се вратио и сви једва чекају да чују приче о новостима у шуми.

После успеха прве књиге о згодама и незгодама вука Станивука (Приче о вуку Станивуку) ауторка Јелена Милутиновић нас је обрадовала новом збирком прича о овом необичном књижевном јунаку. Духовите и забавне Приче о вуку Станивуку 2 намењене су млађим основцима и предшколцима, односно читаоцима почетницима, као и свим другим младим љубитељима књига којима је потребна помоћ родитеља у савлађивању вештине читања. Верујемо да ће ове приче и једнима и другима пружити прилику да уживају у заједничком времену проведеном уз књигу, те да ће им се враћати више пута. 

 

За оне који се први пут сусрећу са Станивуком, рећи ћемо да се ради о једном необичном вуку који има веома занимљиве хобије и интересовања. Друштво му праве пријатељи ‒ лија Мија, Меда, дабар Града, веверица Симка и бројне друге шумске животиње и живуљке. Њихови дани протичу углавном мирно и спокојно у дружењу и игрању, а када у њихове животе уплови по нека невоља, вук Станивук је ту да помогне. Понекад вешто, понекад сасвим невешто али са пуно жара и добре воље, вук ће журити у помоћ својим пријатељима, а начин на који ће се сви заједно изборити с неприликама приуштиће читаоцима много смеха и добре забаве.

 

Нова збирка прича доноси нам бројне новости из шуме ‒ Станивук ће се опробати у писању поезије, поново ће мајсторисати у својој радионици, Меда ће прославити рођендан, а Симка ће имати проблем у чијем решавању ће учествовати сви њени пријатељи. У шуми ће се појавити и један неваљалац који ће свима задати много неприлика, а којем ће доскочити досетљива лија Мија.

 

Ауторка Јелена Милутиновић пише с лакоћом и једноставношћу примеренима узрасту којем се обраћа. Као што смо већ нагласили, и прва и друга књига прича о вуку Станивуку намењене су читаоцима почетницима. Комбинацијом стрипа и нешто дужих приповедних делова остварује се ритам у смењивању више и мање захтевних целина за читање. Уз то, крупнији фонт и већи прореди који олакшавају читање доприносе томе да ове две мале збирке прича на најбољи могући начин уведу најмлађе читаоце у свет књига. Приче о вуку Станивуку настале су као део ритуала причања приче пред спавање, па подсећамо родитеље да им ове књиге могу послужити и у таквој прилици.

Треба нагласити и то да је ову збирку прича ауторка посветила свим малим суперхеројима, односно деци која се свакодневно боре с тешким болестима. Скрећући на овај начин пажњу на потребе најосетљивије групе деце и рад организације НУРДОР, ауторка упућује свима нама позив да их подржимо и да им у оквиру својих могућности помогнемо у тој борби.

 

Посебну драж књигама о вуку Станивуку дају илустрације Бориса Кузмановића. Истичући карактере јунака на сасвим посебан начин, учинио их је додатно смешним, а њихове урнебесне догодовштине додатно узбудљивим.

Корисни линкови

banka intesa