НОВО! ДОЖИВЉАЈИ ТОМА СОЈЕРА

21.03.2024

Нова књига у едицији КЊИГЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА!

Роман Марка Твена Доживљаји Тома Сојера, у преводу Станислава Винавера, недавно је објављен у издању Креативног центра.

Ова књига део је нове едиције Књиге за сва времена, у којој се објављују дела најпознатијих домаћих и страних аутора намењена деци и младима. У оквиру сваког издања налазе се и савети за читање и боље разумевање књижевног дела, као и креативни задаци који могу бити инспирација за самосталан рад након читања.

Књига Доживљаји Тома Сојера, објављена давне 1876. године, и данас забавља младе читаоце широм света, a налази се и у програму лектире за пети разред. Главни јунак је дечак Том који живи у малом месту поред реке Мисисипи у Америци. О дечаку се брине његова тетка Пола, а ту су и рођаци Сид и Мери, пријатељи Хаклбери Фин и Џо Харпер, као и симпатија Беки Тачер. Том и његови пријатељи су несташног духа и сваког часа спремни за неку враголију.

На почетку књиге налази се биографија писца, као и мотивациони увод који се састоји од савета за читање и неколико питања која ће помоћи младим читаоцима да боље разумеју јунаке приче. У додатку на крају књиге дата су питања која такође могу бити одличан подстицај за разговор о прочитаном делу. На основу њих може се проверити разумевање прочитаног текста, али и покренути разговор о књизи. Такође, читаоци се подстичу да изнесу своје утиске и став о јунацима приче и њиховим поступцима, као и да инспирисани овим делом и сами буду креативни – да напишу авантуристичку причу или да сниме мини-филм о некој од Томових авантура.

„Ову едицију смо приредили с идејом да наше препоруке и сугестије буду корисна, али ненаметљива подршка читаоцу. На почетку свих књига из ове едиције налази се мотивациони увод за читаоце, чији је циљ да их подстакнемо да размисле о неким темама које ће им помоћи да боље разумеју јунаке дела, радњу и стил писања“, наводи Славица Марковић, главна уредница у Креативном центру.

До сада су у овој едицији објављена два класика дечје књижевности: Доживљаји мачка Тоше, кратки роман Бранка Ћопића који се налази у школској лектири за трећи разред, и чувени роман Радјарда Киплинга Књига о џунгли.

Корисни линкови

banka intesa