НОВО! Nowhere Girl

18.04.2024

Награђени стрип француске ауторке Магали ле Иш познате по серијалу музичких књига о Пеци!

Aутобиографски графички роман Nowhere Girl на јединствен начин говори о универзалној теми одрастања. Смештена у деведесете године прошлог века књига прати једанаестогодишњу Магали која се суочава с тешкоћама изазваним преласком из нижих у старије разреде основне школе, као и преласком из детињства у адолесценцију.

Наслов књиге је двоструко повезан с главном темом. Алудирајући на песму Битлса Nowhere Man, ауторка прелаз из детињства у адолесценцију представља као период неснађености и неприпадања, у ком протагонисткиња креће на врло несигуран и неизвестан пут проналажења себе. Управо на том путовању откриће музику Битлса, која ће јој помоћи да пронађе мир, као и инспирацију и вољу да свом сведеном, неиспуњеном, црно-белом свету дâ аутентичне боје, облике и смисао.

Полазак у шести разред доноси Магали бројне проблеме. Она се не сналази пред новим и захтевним наставницима, а њен страх од неуспеха све више расте чинећи сваки одлазак у школу застрашујућим искуством. У емоционално врло захтевном периоду, који је ауторка вешто, динамично и духовито пренела у цртеж и текст, Магали се сасвим повлачи у себе и дистанцира од најближе околине – породице и школских другара. Руку спаса у усамљености пружиће јој музика Битлса, коју ће сасвим случајно једног дана чути како допире из сестрине собе. Црно-беле илустрације које врло динамично описују Магалину свакодневну реалност тада ће добити одговор у интензивним, блештавим бојама детаљно и виртуозно осликаног света маште. У њему она налази утеху и подршку кроз упознавање с музиком и историјом новог омиљеног бенда.

Графички романNowhere Girl се на директан, пријемчив, често духовит и увек емотиван начин бави темом суочавања са одрастањем и одговорностима. Уз страст према уметности, смех, породичну подршку, саморазумевање и самоприхватање Магали успева да се избори с великим страховима – од промена, од неуспеха и критике, од одбацивања и неприпадања – са којима ће се лако поистоветити читаоци и читатељке узраста између 11 и 13 година.

Прича ће бити примамљива и млађим читаоцима, које ће лако привући ово уметнички смело, а обимом неоптерећујуће књижевно дело, и инспирисати их на даље истраживање разноликих светова књижевности. Иако говори о специфичном периоду одрастања, у књизи ће се пронаћи читаоци и читатељке свих генерација, посебно они који воле Битлсе.

Магали ле Иш је рођена у Паризу 1979. године. Школовала се на Академији за примењену уметност у Стразубуру, а своју прву књигу за децу објавила је 2005. године. Од тада ради као ауторка и илустраторка дечјих књига и графичких романа. Музичке књиге о несташном псу Пеци, које пише и илуструје од 2016, постале су прави бестселери. Креативни центар је до сада објавио чак 12 књига о овом занимљивом јунаку.

Корисни линкови

banka intesa