СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ СА АУТОРКОМ КРИСТИН РУШИФТЕ

19.04.2024

Поводом Светског дана књиге (23. април) ауторка ће се дружити са читаоцима у Београду, а у оквиру посете одржаће и предавање студентима Групе за скандинавистику Филолошког факултета.

Кристин Рушифте је позната норвешка ауторка и илустраторка. Њена књига Сви се бројимо изазвала је велику пажњу широм света и до сада је преведена на 42 језика! У Србији је објављена 2019. године у издању Креативног центра.

Књига Сви се бројимо освојила је бројне награде, међу којима се издвајају: Награда Нордијског савета за најбољу књигу за децу и младе, Норвешка национална награда Visuelt за најбољи дизајн дечје књиге, као и Награда за најлепшу књигу. Сви се бројимо уврштена је и у каталог најбољих књига за децу The White Ravensза 2019. годину, који издаје Међународна библиотека за децу и младе у Минхену.

Сви се бројимо по много чему је необична и забавна књига намењена читаоцима различитих узраста. То је књига откривалица, у којој ће радозналци оштрог ока открити многе мале и велике тајне обичних и необичних људи. То је и књига бројалица, у којој најмлађи читаоци могу да пребројавају јунаке. Уз све то, она нам преноси племените поруке о важности уважавања других и развијања толеранције у свету који нас окружује.

На почетку књиге читаоци упознају дечака Томаса и његову породицу, а потом и бројне друге јунаке и занимљиве породице. Од странице до странице пратиће шта се овим породицама дешава, као и њихове сусрете, и уживати у преплитању различитих прича. Полазећи од једног дечака, па до невероватне цифре од седам и по милијарди људи на нашој планети, ауторка укршта судбине различитих особа и поручује младим читаоцима да свако од нас има своју, јединствену причу, али да смо сви део једне велике заједнице – света у којем живимо.

О значају оваквих књига за децу ауторка каже: „Књиге имају моћ да оставе велики утисак на младе читаоце. Данашња деца не могу да избегну вести о пандемији, ратовима, климатским променама итд. Уместо да их штитимо од тога, мислим да је сигурније да овим темама приступимо заједно, а има све више добрих књига које се баве таквом тематиком. Књиге могу пружити утеху, знање, емпатију и наду. У данашњој дигиталној ери наш свет истовремено расте и смањује се. Потреба да разумемо једни друге и да сарађујемо премошћавајући границе широм света никада није била већа.“

Објављивање ове књиге, као и посету ауторке, помогла је Агенција НОРЛА, која промовише норвешку књижевност у свету.

Кристин Рушифте ће током свог боравка у Београду имати два сусрета са читаоцима.

У уторак, 23. априла, од 18 до 19
h у Клубу књижари Креативни центар (Македонска 30, Београдбиће одржана радионица  инспирисана књигом Сви се бројимо, намењена деци у узрасту од 6 до 7 година. 

Радионица је бесплатна и пријава је обавезна (ЛИНК ЗА ПРИЈАВУ) због ограниченог броја места! Након попуњавања групе пријава ће бити онемогућена!

У среду,  24. априла, ауторка ће посетити  Дечје одељење Библиотеке града Београда Чика Јова Змај где ће се дружити с ученицима другог разреда из једне од оближњих школа.

Кристин Рушифте је магистрирала илустрацију књиге на Универзитету Кингстон у Енглеској. Радила је на различитим пројектима и до сада је написала и илустровала осам сликовница за које је добила бројне награде. Њене књиге су богатог колорита, духовите и с много детаља, што их чини додатно занимљивим и забавним за читање.

Корисни линкови

banka intesa