НОВО! Осмех

22.04.2024

Нов стрип за основце!

Након Храбрости у издавачку кућу Креативни центар недавно је стигао и Осмех Рејне Телгемајер – још један аутобиографски графички роман ове популарне америчке ауторке. У свом препознатљивом стилу, на искрен, духовит и упечатљиво емотиван начин, ауторка говори о периоду када је уз промене које доноси пубертет морала да се носи са још једним великим проблемом.

Једне ноћи Рејна се саплела, пала и поломила два предња зуба. Уследили су чести одласци код зубара, хируршки захвати, ношење различитих протеза, па чак и вештачких зуба. Требало је истрпети болне и врло непријатне процедуре, док је у исто време расла и њена несигурност због изгледа. Одласци код зубара нису били једино што ју је мучило – пубертет је донео бројне нове проблеме. Читалачка публика ће пратити Рејнина прва заљубљивања, која су осликана колико кроз комичне толико и кроз узбудљиве и уверљиво драматичне ситуације из љубавног живота. Истовремено Рејна почиње да преиспитује своје односе с пријатељицама, бори се са недостатком самопоуздања и покушава да пронађе своје место у новим околностима.

Важне теме којима се овај роман бави јесу право пријатељство и сложени односи међу тинејџерима. Рејна се неретко суочава с вршњачким насиљем и постепено препознаје да везе које сматра пријатељским не утичу добро на њено самопоштовање. Уметнички поступци којима се ауторка служи приповедајући кроз динамичне, експресивне и ефектне комбинације слике и текста, чине Рејнину перспективу веома упечатљивом, па се читаоци врло брзо идентификују са јунакињом пратећи је и у тренуцима највећих криза, као и у периодима када налази снагу да се храбро супротстави онима који је понижавају. Разрешење долази када се Рејна коначно нађе у окружењу у којем се осећа сигурно и прихваћено.

Иако су описане ситуације често тескобне и интензивне, ауторка им приступа с ведрином и хумором. Управо због таквих особености ова прича, у којој ће уживати сва деца основношколског узраста, говори нам да је у тешким животним периодима увек добро да се фокусирамо на садашњост и у њој пронађемо простор за повезивање с другима, за лични раст и да не пропуштамо прилике да се храбро и искрено осмехнемо.

Рејна Телгемајер вишеструка је добитница престижне Ајзнерове награде за стрип. Написала је ХрабростОсмех и Сестре, графичке мемоаре о свом детињству, као и Духове и Драму. Адаптирала је и илустровала четири графичка романа у оквиру серијала Клуб бебиситерки. Њена дела била су на листи бестселера Њујорк тајмса. Живи у Сан Франциску.

Корисни линкови

banka intesa