НОВО! Математички квизићи за предшколце

30.05.2024

Нова књига искусних и вишеструко награђиваних аутора Бранке Дејић и Мирка Дејића!

Решавање задатака из књиге Математички квизићи за предшколце помоћи ће деци узраста од 5 до 7 година у развијању математичке способности, али и интелектуалне способности уопште, и послужити за проверавање математичких знања примерених том узрасту.

У књизи се налази десет квизића, а сваки од њих састављен је од десет специјално одабраних занимљивих задатака, који нису ни класични, ни шаблонски, ни међусобно повезани, већ сваки захтева нову идеју да би се дошло до решења. У сваком појединачном квизу, као и у збирци у целини, поштован је принцип од лакшег ка тежем. Да би дете решило задатак, потребно је да подстакне способности које већ поседује, али их можда није у довољној мери раније користило. Дете се ставља пред проблемску ситуацију која је занимљива и која га мотивише да реши проблем, а притом оно има утисак да се игра и забавља. При решавању задатака до изражаја долазе логичке, геометријске, нумеричке, проналазачке и друге способности. Дете такође у великој мери користи интуицију, која је основ математичког стваралаштва. Уз успешно савладавање задатака осећаће се као прави мали стваралац, што може утицати на то да се математичка клица која се у том узрасту развије у будућности знатно разграна.

На крају књиге налази се диплома за уложен труд јер, без обзира на успех, свако дете које је радило задатке заслужује да буде награђено. Тако ће знати да је урадило нешто корисно, што се вреднује и награђује.

Аутори су на почетку књиге дали неколико врло корисних савета одраслима који ће деци бити подршка при решавању задатака: „Пре почетка рада створите мирну атмосферу и децу не позивајте на решавање математичких задатака, већ на игру. Заједнички рад треба да буде радостан процес, а од тога ће зависити дететова заинтересованост. Прочитајте му задатак, видите да ли разуме текст, да ли уочава шта се тражи у задатку, уочава ли шта су дати подаци на којима ће темељити решење. Битно је да дете разуме смисао захтева и да му је јасна свака реч у тексту задатка. Нипошто не решавајте задатке уместо деце – само им понекад пружите малу помоћ, укажите на то где греше, охрабрите дете ако је на добром путу или му разјасните термине и захтеве. При решавању задатака будите стрпљиви с децом. Размислите о томе зашто негде не успевају – можда су им потребне додатне информације. Ако неки задатак не успеју да реше, оставите тај задатак за касније, а одаберите лакши. Прихватајте сваки дететов покушај да реши задатак, макар и погрешно, јер је то дечје стваралаштво – трагање за решењем. Не радите ништа против воље детета – постићи ћете супротан ефекат од жељеног јер ће оно изгубити интерес за рад. Нека дете ради петнаест до двадесет минута неколико пута недељно и то је доста. Деца воле да решавају задатке. Видећете – успех ће их охрабрити.“

Корисни линкови

banka intesa