НОВО! ФОКСИ И ТАЈНА НЕПРОМОЧИВИХ ШЕШИРА

07.06.2024

Нова књига у серијалу „Јазавичар Фокси и пријатељи“

Како би испунио мисију коју су му поверили паукови мрежари, Фокси одлучује да прави непромочиве шешире од паучинастих нити. Али у Елизенхајму све су куће уредне и нема довољно паучине за тај подухват. Зато Пилот предлаже да направе бионичку фарму паукова, а у помоћ им прискаче и један сасвим необичан Пастир. И то није све! Један шешир ће стићи чак до Јужне Америке и језера Титикака и довешће им нове пријатеље…

Да ли сте се већ упознали с Фоксијем? Ако нисте, пожурите то да урадите зато што ће вам књиге из серијала Јазавичар Фокси и пријатељи донети прегршт смеха и добре забаве. Овај серијал ауторке Весне Кнежевић намењен је млађим основцима, али и свим оним читаоцима који уживају у природи и воле да се друже са животињама.

Већ првом књигом из овог серијала, под насловом Тајанствени сервис за поправку змајева и дирижабла, Весна Кнежевић и њен занимљиви књижевни јунак стекли су симпатије наше читалачке публике. Ту смо имали прилику да се упознамо с Фоксијем и његовом веселом дружином, коју чине незгодни Гусан, паметни Мачор и две необичне личности – Пилот и Ковач. Они заједно учествују у бројним авантурама – лет параглајдером, вожња планинским тобоганом и сусрет са сеоским ловокрадицама само су неке од њих.

Фокси и тајна непромочивих шешира, друга књига серијала, доноси нам нове догодовштине малог сеоског јазавичара. Ослањајући се на један занимљив сусрет с пауком мрежаром у првој књизи, ауторка развија читаву нову причу и плете је око Фоксијеве жеље да прави непромочиве шешире, које ће поклањати људима широм света. У том подухвату придружиће му се већ познати пријатељи, уз подршку неких нових и занимљивих лица.

Весна Кнежевић пише с лакоћом својственом вештом приповедачу. Њени јунаци одишу ведрином, радознали су и упуштају се у праве пустоловне подвиге. Ауторка нас тако води до далеких предела Јужне Америке и упознаје с Језерским људима, открива нам лековита својства биљака, препоручује књиге за читање, музику за забаву и уживање, али и позива на активизам и заштиту животиња, као и природе уопште.

Поред занимљиве и динамичне радње, оно што даје додатну драж овим књигама јесу допунски коментари који се односе на поједине детаље приче. Тако, попут прве књиге, и ова обилује објашњењима бројних занимљивости и непознатих појмова, рецептима за укусне посластице, као и подацима о познатим личностима поменутим у причи. Овај специфични додатак пружа деци подстицај да се посвете истраживању оних тема које их заинтересују, а везане су за главни ток приче. 

Серијал књига Јазавичар Фокси и пријатељи маестрално илуструје наш познати илустратор Душан Павлић. Оживљавајући ликове Фоксија и његове дружине, као и сцене живота у Елизенхајму, које допуњује бројним појединостима, он гради сасвим особену атмосферу ових романа, у којој ће уживати и деца и одрасли.

Корисни линкови

banka intesa