НОВО! СВЕ О РАЗЛИЧИТОСТИ и СВЕ О ТЕБИ И ТВОМ ТЕЛУ

22.07.2024

Две нове едукативне сликовнице за децу!

После две изузетне едукативне сликовнице о другарству и осећањима, Креативни центар је објавио још две књиге из истог серијала чувеног енглеског издавача Usborn Publishing. Намењене првенствено деци узраста од 4 до 7 година, сликовнице Све о различитости и Све о теби и твом телу на занимљив начин и уз интересантне илустрације такође говоре о веома важним темама.

Читајући књигу Све о различитости, дете ће сазнати шта је то „различитост“ и на које су све начине људи међусобно различити. Разумеће како би живот био досадан кад би сви људи на свету били исти и како и зашто различитост међу људима представља непроцењиву драгоценост. Сазнаће како се људи разликују по томе што имају различита тела, што се различито облаче и хране, говоре различитим језицима, живе у различитим кућама и у разним врстама породица и прослављају различите празнике. Поред тога, и оно што ми сами волимо или не волимо, као и оно што умемо или не умемо да урадимо, јесте нешто што нас чини различитим од других. Али иако смо сви различити, јединствени и непоновљиви, постоји много тога што све људе чини једнаким и много тога што сваки појединац може да учини како би сви на свету сарађивали и живели срећно и безбрижно. Укључивање, дељење, учтивост, љубазност, спремност да се други саслуша и да му се помогне само су неки од начина на које се наш фантастични свет препун различитости може учинити лепшим местом за живот.

Сврха ове књиге јесте да допринесе уважавању и придавању важности разликама – да помогне деци да се осећају цењено и поштовано, да се науче учтивом и правичном опхођењу без обзира на изглед других особа, њихову тежину, висину, године, способности, пол, боју коже, националност, уверења, језик, културу, породично порекло итд. Поштовање различитости је вештина која се учи – зато се на крају књиге налазе корисни савети за одрасле о томе како помоћи детету да ову вештину развије. Савети се односе на то како с децом разговарати о разликама, како одговарати на њихова питања, како подстицати емпатију и како им бити добар узор уколико желимо да постану љубазна и саосећајна бића.

У књизи Све о теби и твом телу говори се телу и о телесним разликама међу људима. У њој ће дете сазнати како је чудесно људско тело, шта све оно може да изведе и како се током раста мења. Разумеће како функционишу различита чула, зашто неке особе не могу да их користе и како се ти недостаци превазилазе, као и на које све начине тела размењују информације. Научиће да води рачуна о свом телу тако што ће се упознати с тим шта је све телу потребно да би било здраво и лепо се развијало, било да се ради о храни, свежем ваздуху, сну, менталној и физичкој активности, адекватној одећи итд., као и када се и због чега разбољевамо, а шта доприноси оздрављењу. Сазнаће да су сва тела различита, да је свако тело посебно и јединствено, да ту јединственост треба славити и да се својим телом треба поносити.

 

Ова књига помаже деци да осећају самопоуздање када је у питању изглед и да имају позитивну слику о свом телу док расту. Слика о телу јесте начин на који особа осећа и доживљава сопствено тело, његово функционисање и изглед (облик, висина, тежина, боја коже и слично). Стицање самопоуздања у вези с телом у раним годинама поставља темељ за каснију позитивну слику о сопственом телу. Такође, ако се деца осећају добро у свом телу, већа је вероватноћа да ће уживати у здравој храни, да ће бити здрава, редовно одржавати хигијену и уопште бити много опуштенија и сигурнија док одрастају. Одрасли у великој мери могу помоћи деци да изграде позитивну слику о сопственом телу и ојачају самопоуздање када је изглед у питању. Практични савети наведени на крају књиге у томе им могу послужити као путоказ.

Корисни линкови

banka intesa