НОВО! Ми незаустављиви 2 – Зашто свет није праведан

30.07.2024

Друга књига у серијалу МИ НЕЗАУСТАВЉИВИ аутора Јувала Ное Харарија

Ми незаустављиви 2 – Зашто свет није праведан други је део тетралогије историјских књига за децу Јувала Ное Харарија. У овој књизи аутор наставља да на приступачан и привлачан начин основношколцима представља сложене историјске процесе и одговара на најразличитија питања: Како су настале велике цивилизације? Због чега је измишљено писмо? Како су настали порези? Зашто људи ратују? Одговори на сва ова питања читаоцу пружају критички поглед на прошлост и заједно формирају одговор на питање које се свакоме од нас некада наметнуло: Због чега је свет постао неправедан?


У првом делу тетралогије Ми незаустављиви сазнали смо како је човек уз откриће ватре, удруживање и веровање у заједничке приче постао најмоћнија врста на планети Земљи. У другом делу описује се даљи развој цивилизације, уз који је дошла и појава друштвених неправди присутних и дан-данас, а фокус је на периоду од почетка пољопривредне револуције до стварања првих градова и краљевстава, попут древног Египта.

 

Аутор причу започиње описом процеса преласка са сакупљачког на узгајивачки начин живота, који је човечанству, поред развоја и напретка, донео и мноштво препрека и проблема, а пре свега допринео стварању неједнакости и појави друштвених неправди. На путу превазилажења препрека јунаци и јунакиње ове књиге имаће пред собом велике изазове – да организују насеља у којима живе, да се побрину за наводњавање огромних пољопривредних површина, да се брину о заштити од нападача, да осмисле начин опорезивања како би градови и државе могли да функционишу, па тако и да пронађу систем који ће им помоћи да све потребне податке чувају негде другде осим у својој глави. Бележећи знакове на различитим материјалима како би сачували важне информације, осмислили су писмо.


Акценат на супермоћи коју људи имају – причању прича око којих се појединци удружују и заједнички делују у својим друштвима – нит је која повезује обе књиге. Било да потичу из митологије, религије, бајке, државне политике, било да су у питању лекције из историје у школи, Хараријево упорно инсистирање на моћи прича да утичу на стварање бољег, али и ружнијег света, позива младу публику на критичко читање његове књиге, као и свих других наративних садржаја.


Језик којим је књига писана је разумљив упркос комплексности тема. Оваквом доживљају доприноси и мноштво анегдота, хумористички тон, дијалози и описи блиски данашњој деци. Читаоци ће сазнати ко је аутор првог писаног текста на свету, шта је то страшније од духова, као и због чега костури не лажу. Изванредне, живе и динамичне илустрације Рикарда Заплане Руиса обогаћују читалачко искуство и публику стављају у позицију сведока крупних историјских догађаја. Текст прате и географско-историјске мапе које читаоцима и читатељкама омогућавају да боље разумеју односе између различитих догађаја описаних у књизи.


Старији основци ће уз ову књигу историјске процесе из далеке прошлости моћи да доведу у директну везу с данашњим друштвеним појавама, те ће се критичко читање историје претворити у критичко читање савремене стварности. Аутор се не задржава само на потреби за учењем критичког читања већ и на потреби за активним друштвеним деловањем – мењањем устаљених погрешних уверења и стварањем бољег света.


Професор Јувал Ноа Харари је историчар, филозоф и аутор бестселера Сапијенс: Кратка историја човечанства. Његове књиге преведене су на 65 језика и продате у 40 милиона примерака, а сматрају га и једним од најутицајнијих јавно ангажованих интелектуалаца данашњице. 


У јесен 2022. године Харари је први пут закорачио у свет дечје књижевности, као аутор серијала књига за млађе тинејџере под насловом Ми незаустављиви. У овим издањима он приповеда невероватну и истиниту причу о незаситој и несавладивој људској врсти на начин који је допадљив и разумљив деци. Узбудљиви серијал опремљен је оригиналним цртежима у колору – илустрацијама Рикарда Заплане Руиса.

Прва књига Ми незаустављиви – Како смо освојили свет објављена је у више од 30 земаља и наишла је на одличне реакције. У септембру 2023. објављен је наставак Ми незаустављиви 2 – Зашто свет није праведан, који се већ нашао на листи бестселера магазина New York Times. Иако су првенствено намењене млађим тинејџерима, у овим узбудљивим и аутентичним књигама уживаће сви читаоци истраживачког духа и критичког погледа на свет.

 

Попуст на комплет књига

За све оне који се до сада нису сусрели са серијалом МИ НЕЗАУСТАВЉИВИ припремили смо посебну акцијупопуст од 25% посто за куповину обе књиге из овог серијала: Како смо освојили свет и Зашто свет није праведан.


Редовна цена комплета износи 3902 динара, док је у оквиру акције снижена на 2926 динара. Акција траје до 31. августа, на нашем сајту и у књижарама Креативног центра у Београду и Нишу (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш).

За све поруџбине путем сајта у вредности већој од 3000 динара обезбеђена је бесплатна достава на територији Србије.

Корисни линкови

banka intesa