НОВО! Препознајте токсично родитељство и изађите из његовог зачараног круга

02.08.2024

Нов приручник психолошкиње Невене Ловринчевић

У оквиру наше едиције Добар родитељ, објављен је нов приручник психолошкиње Невене Ловринчевић, ауторке неколико изузетно популарних издања намењених родитељима.

 

Наслов њене нове књиге је Препознајте токсично родитељство и изађите из његовог зачараног круга. Иако се на први поглед чини да речи родитељство и токсично нису појмови који треба да стоје заједно, чињеница је да токсични родитељи постоје. Поруке које током одрастања примамо од родитеља утискују се у нас и у значајној нас мери обликују. Особу одраслу уз токсичног родитеља често прате бројне и различите тешкоће што утичу на све аспекте њеног живота, укључујући и родитељску улогу. Препознавање токсичних родитељских образаца и дистанцирање од њих важни су због тога што треба спречити њихово преношење из генерације у генерацију (јер особе које су расле уз токсичне родитеље често и саме постану такве).

 

У књизи се говори о томе зашто је тешко препознати токсичног родитеља и због чега често нисмо у стању да у односу на токсичне родитељске поруке направимо отклон и сагледамо их из другог угла. Посебно су описане особине токсичног родитеља, односно облици понашања карактеристични за такве родитеље – критизерство, вербална агресивност, манупулативност, егоцентричност, незрелост, недозвољавање негативних емоција, физичко и сексуално злостављање, напуштање и занемаривање. При томе је јасно направљена разлика између токсичних образаца понашања и оних примерених, односно оних што спадају у арсенал васпитних поступака без којих би родитељска улога изгубила смисао. Затим су на примерима показане и објашњене последице токсичног родитељства, које се на различите начине могу манифестовати у многим аспектима живота појединца – у професионалном животу, социјалним релацијама, односима с партнером, а посебно у односима са сопственом децом.

 

Међутим, одрастање у зачараном кругу токсичних родитељских образаца никако не одређује једном заувек нечију садашњост и будућност. Постоје ефикасне стратегије за надилажење последица токсичног родитељства, чија примена омогућава излажење из тог зачараног круга, а које су у књизи објашњене на непретенциозан, јасан и једноставан начин. Не мање значајно јесте и то што ће препознавањем токсичних обаразаца и дистанцирањем од њих особа имати прилику да увиди шта је то што је њој важно, какве су њене вредности и да ли живи у складу с њима. Главна порука ауторке управо се састоји у томе: Какво год да је ваше искуство из примарне породице, сада можете да прекинете с токсичним обрасцима, да живите у складу са својим вредностима и уверењима и да будете онакав родитељ какав ви сматрате да треба да будете, односно да будете особа каква ВИ желите да будете. Уколико сте имали токсичног родитеља, то, иако је нешто што вас оптерећује, није клетва нити сценарио који ће једном заувек одредити и вашу садашњост и вашу будућност. На прошлост не можете утицати, али на оно што ће сада бити ваше вредности и циљеви – итекако можете. Имате моћ и имате избор!

Корисни линкови

banka intesa