СВЕ ТРИ НАГРАДЕ "НЕВЕН" АУТОРИМА "КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА"!

23.09.2024

За 35 година постојања "Креативни центар" освојио је чак 35 Награда "Невен"!

Све три Награде Невен, које се додељују ауторима дела за децу и младе, ове године припале су ауторима Креативног центра: ДРАГАНИ МЛАДЕНОВИЋ за књигу ТРИ, ЧЕТИРИ, САД! (најбоље дело из области белетристике), СИМЕОНУ МАРИНКОВИЋУ за књигу МОЈА СРБИЈА (најбоље дело из области популарне науке) и БОРИСУ КУЗМАНОВИЋУ за књигу ТРИ, ЧЕТИРИ, САД! (најбоље илустровано дело).

На овогодишњи конкурс за Награду Невен за дела објављена у 2023. години стигло је 28 наслова из десет издавачких кућа.

О награди из области белетристике одлучивао је жири у саставу: Гордана Малетић (председница жирија), Дејан Алексић и Владимир Вукомановић. У конкуренцији су била 22 наслова, а награда је додељена Драгани Младеновић за књигу Три, четири, сад!, коју је илустровао Борис Кузмановић.

У образложењу жирија, између осталог, стоји: „Међу пристиглим књигама издвојила се песничка књига Драгане Младеновић Три, четири, сад!, настала на укрштању поезије и игре, а остварена кроз узбудљиву интеракцију текста и илустрација. Ова књига представља аутентичну синтезу оне линије ауторкиног поетског стваралаштва која повезује њене раније песничке збирке Уљези и Дар-мар, а која уметнички убедљиво и самосвојно преиспитује и помера границе у српској поезији за децу.“

Жири који су чинили Марија Ђурић (председница жирија), Дејан Алексић, Гордана Малетић и Владимир Вукомановић одлучивао је о награди из области популарне науке. О победничком делу Симеона Маринковића Моја Србија жири је изнео следеће мишљење: „Моја Србија је путопис кроз читаву Србију у који је аутор, уз описе, знаменитости и обичаје крајева, уплео и историју, геологију, географију, биологију и друге науке стварајући једно обимно, информативно и корисно дело за децу школског узраста.“

О награди из области илустрације одлучивао је жири у саставу: Маја Веселиновић (председница жирија), Ива Ћирић и Бојан Стеванић. Пред жиријем је ове године било 16 наслова, а за најбољег илустратора проглашен је Борис Кузмановић за илустрације у књизи Три, четири, сад! ауторке Драгане Младеновић. „У питању је једна веома савремена илустрација, у којој се експериментисало са стилом. Књига је слободно илустрована, чиме се издвојила од конкуренције“, став је стручног жирија.

Организација Пријатељи деце Србије уручиће награде добитницима 10. октобра 2024, у 13 h, у Народном музеју у Београду.

Награда се традиционално додељује у току Дечје недеље. Доделу Награде Невен ове године подржали су Министарство културе и Министарство за бригу о породици и демографију. Пријатељи награде су Модна кућа Мона и Књиговезница Которчевић Бранко.

Традиционална Награда Невен, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација Пријатељи деце Србије у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља, чији је аутор Душан Петричић, и новчани износ. Додељује се сваке године за издања објављена у претходној години.

 

Креативни центар честита ауторима и уредницима на значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa