НОВО! Научни кувар

25.09.2024

Научни кувар води вас у авантуру која ће кухињу претворити у научну лабораторију, а децу у праве мале научнике и научнице! Када ставе научне наочаре, сви чланови породице почеће да посматрају припрему оброка с посебне тачке гледишта! Кухиња ће се претворити у лабораторију, а из сваког експеримента не само да ће успети да науче нешто важно и интересантно већ ће добити и јестиве резултате.

Научни кувар, који је написала Зорана Курбалија Новичић, а илустровао Младен Анђелковић, много је више од приручника за научну комуникацију у кућним условима. Начин на који су активности осмишљене представља одличну платформу за подршку ангажованом родитељству. Осим што подстиче дружење и помаже у успостављању отворене комуникације између родитеља и деце, извођење активности описаних у књизи доприноси развоју самосталности код малишана. И мали и велики читаоци упознају се са концептом одрживе исхране и значајем припреме хране, насупрот концепту брзе хране. Такође, путем промовисања рециклаже, одговорног односа према природи и према својој заједници подстиче се дечја ангажованост када је у питању очување животне средине. Научни кувар пружа снажну подршку природној дечјој радозналости, за коју желимо да прерасте у креативни потенцијал када деца порасту.

Научни кувар садржи мноштво података, али с обзиром на то да су сви повезани у функционалне целине учење је брзо, а памћење загарантовано – када деца уче кроз експеримент, тј. дотичу материју, информације имају неограничен рок трајања.

Због свега наведеног, Научни кувар може да се користи не само у кућним условима, већ и у вртићима и у предшколским установама, у узрасту када се код деце јављају прве креативне идеје. Такође може бити одличан помоћни материјал на часовима природе и друштва или домаћинства.

Књига има четири поглавља: Слано, Слатко, Течно и Зелено. Садржи 50 активности у форми рецепата и експеримената, који се наизменично смењују. Одлична графичка опрема и живе и духовите илустрације Младена Анђелковића додатно обогаћују садржину Научног кувара.   Надамо се да сте спремни за научно кување! Засучите рукаве и напред у феноменалан провод!

Зорана Курбалија Новичић (Београд, 1979) доктор је биолошких наука. Живи и ради у Упсали (Шведска), у фирми Olink Proteomics (део Thermofisher Scientific), а за себе каже да је хибрид научнице и бизнис лидера у глобалном оквиру. Истиче да је књига Научни кувар настала као спој научног знања, богатог искуства у научној комуникацији и изазова троструког родитељства.

Корисни линкови

banka intesa