НОВО! Дух Дуле

30.09.2024

„Дух Дуле живи на старом тавану Сарине куће, пуном заборављених, прашњавих ствари. Сара је велика девојчица. Управо је напунила седам година и кренула у школу.“

Серијал књига под називом Дух Дуле ауторке Јасне Бркић намењен је читачима почетницима. Реч је о кратким причама које говоре о догодовштинама девојчице Саре и симпатичног духа Дулета. Иако се ови јунаци не познају (дух је невидљив), они деле заједничку љубав према читању и писању. Дуле жарко жели да своје приче подели са светом и зато се у учењу придружује Сари, која је ђак првак и која почиње да овладава тим важним вештинама.

Ауторка своје мале читаоце води кроз разна искушења с којима се јунаци суочавају, па ће они тако из прве књиге – Како је дух Дуле научио да чита – сазнати шта је све малог духа мучило док је учио слова, а из друге, под називом Дух Дуле креће у школу, како се Дуле провео када је први пут са Саром кренуо у школу.

Јасна Бркић је по професији библиотекарка и већ се дуго активно бави афирмацијом читања међу децом и младима. Своје искуство у раду преточила је у ове мале књиге, демонстрирајући начин на који се може подржати развој те вештине.

Једноставан текст ових књига није стилски захтеван, док је његов обим прилагођен деци датог узраста, па га она могу лако савладати. Одштампан је крупним фонтом, с већим проредом, а на крају сваке књиге налазе се питања и задаци за проверу разумевања прочитаног текста, као и речник непознатих речи. Деца су подстакнута да тај речник допуне речима које су им непознате, а које речником нису обухваћене.

Дулета, Сару и друге јунаке ових прича приказала је Наталија Манковска. Нежним колоритом и једноставном стилизацијом допринела је свеукупном утиску љупкости ових издања.

Корисни линкови

banka intesa