НОВО! ЧУДНИ СТВОР

01.10.2024

"Ко ли је тај чудни створ што похара бабин двор?"

Одговор на ово необично питање пронаћи ћете у симпатичној сликовници под називом Чудни створ. Реч је о краћој поеми аутора Златка Васића, који је нашој читалачкој публици пре свега познат по низу прозних дела. Међу њима се издвајају серијал прича о гусару Добрици, као и роман Чудесно путовање, који се налази у избору школске лектире.  

Овог пута аутор се огледа у поезији и својим забавним стиховима води нас у потрагу за тајанственим створом који се усред ноћи ушуњао у бака Ленкину оставу. Чудно шушкање и мљацкање што су допирали из оставе пробудили су баку и она се забринула ‒ њени џемови, компоти и друге ђаконије били су у опасности! Зато је она храбро кренула да открије ко је тај чудни створ, крадљивац који се усудио да вршља међу њеном зимницом.

Приче и романи које Златко Васић пише за децу одишу посебном поетиком. Бројне метафоре, онеобичавања, ономатопеје и изразито сликовито приповедање одлике су стила по којем се он истиче међу домаћим писцима. Отуда се стихови у овој сликовници сасвим природно надовезују на лирску слику света коју он иначе носи као свој ауторски печат. Ритмична смена стихова и бројне ономатопеје мљацкања, сркања и жвакања уносе додатну забаву у заједничко читање одраслих и деце. Малим преокретом који нас очекује на крају бакине потраге Златко Васић уноси и дозу хумора у своју поему и на тај начин заокружује причу о тајанственом створу.

Илустрације Евелине Даневе Рајнингер преносе нам сву топлину ушушканог војвођанског дома, који одише мирисима бакиних кулинарских чаролија. Шарене оставе пуне ђаконија, чудни створ што се међу њима скрива, као и симпатична бака, заштитница свих тих драгоцености, дају повода и за додатни разговор с децом после читања стихова.

Корисни линкови

banka intesa