ДВА "ДОСИТЕЈЕВА ПЕРА" ИЗДАЊИМА "КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА"

07.10.2024

На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике две књиге у издању "Креативног центра" освојиле су "Доситејево перо".

Књига МОЈА СРБИЈА аутора Симеона Маринковића, са илустрацијама Душана Павлића, освојила је Прву награду и постала добитник Доситејевог пера у категорији књига за старији узраст. Роман ПЕТРА ЈЕ СТВАРНО ОТИШЛА ауторке Александре Јовановић, са илустрацијама Јакше Лакићевића, освојио је Другу награду и Доситејево перо у категорији књига за старији узраст.

Награда Доситејево перо је престижна књижевна награда у области књижевности за децу, коју додељује жири састављен од више стотина ученика београдских основних школа. Додељује се за књиге домаћих аутора, и то у две категорије: најбоља књига за децу млађег узраста и најбоља књига за децу старијег узраста. Награда је установљена 1997. и од тада се редовно додељује сваке године у току Дечје недеље, у првој половини октобра.

Ове године на конкурс је приспело 48 наслова из продукције за 2023. годину. У великом дечјем жирију било је око 200 ученика београдских основних школа, који су од јануара до јуна 2024. читали и оцењивали књиге за децу домаћих писаца.

Награде ће бити уручене 9. октобра 2024, у 13 часова, у Сали општине Вождовац.

МОЈА СРБИЈА је репрезентативна књига која кроз занимљиве приче говори о чарима и богатству наше земље, њеној бурној прошлости и славним личностима. Аутор Симеон Маринковић у сваком крају Србије открива нове лепоте, а својом личном причом позива читаоце на стално истраживање домовине, која се може још више волети када се добро упозна. Књигу је илустровао један од наших најбољих савремених илустратора Душан Павлић.

„Током свог дугогодишњег учитељског, професорског, издавачког и ауторског рада имао сам прилику да обиђем целу Србију. Ова књига је прича о свему ономе што сам видео на тим путовањима. Желео сам да прикажем необично богатство наше земље, њену природу, воде, шуме, равнице, планине, али и разноликост онога што је људска рука стварала кроз векове – мостове, манастире, дворце, уметничка дела и све друго што нас који живимо на овим просторима обележава и покрећеʺ, истакао је аутор.

ПЕТРА ЈЕ СТВАРНО ОТИШЛА је дирљива прича о пријатељству које се напрасно нађе у кризи. Овај изузетан роман читалачку публику ће провести кроз четрнаест узбудљивих и турбулентних дана у животу две тинејџерке.

Прво полугодиште је скоро готово. Осмакиње Милица и Петра су најбоље другарице још од првог разреда. Нераздвојне и углавном изоловане од остатка одељења и света, подршку и ослонац увек налазе у свом дуго грађеном пријатељству. Али све ће се променити када Петрина породица одлучи да се пресели у други град. Милица и Петра се неочекивано брзо растају, уз договор да се сретну уочи Нове године. Међутим, и тај договор биће доведен у питање.

Уз узбуђење, напетост и неизвесност, прича о Милици и Петри уједно је пуна и нежности и стабилности. Ова комплексност пресликава се на атмосферу романа, а нарочито се добро преноси кроз изванредне илустрације Јакше Лакићевића. Оријентисане ка просторима у којима се радња одвија, кроз спој мирних тонова и монументалних призора, илустрације аутентично и слојевито преносе Петрин и Миличин доживљај стварности.

Корисни линкови

banka intesa