ПЕТРА ЈЕ СТВАРНО ОТИШЛА у каталогу "The White Ravens"

11.10.2024

Роман ПЕТРА ЈЕ СТВАРНО ОТИШЛА ауторке Александре Јовановић са илустрацијама Јакше Лакићевића добио је ознаку "The White Ravens" за 2024. годину!

 Уврштен је у каталог Међународне библиотеке за децу и младе у Минхену (International Youth Library), у којем се препоручују најбоља дела дечје и омладинске књижевности из целог света!

Жири је у образложењу признања, између осталог, навео следеће:

Милица и Петра су најбоље другарице, али њихово пријатељство налази се пред изазовом јер Петра и њена породица треба да се преселе. Њих две одржавају контакт путем порука и телефонских разговора делећи све што им се дешава – код куће, у школи или са момцима. Тако се нараторска перспектива смењује између две јунакиње. Александра Јовановић, уз висок степен емпатије и са пуно детаља, описује емотивну збуњеност коју носе пубертетске године, иако читаоци прате само две недеље из живота протагонисткиња током којих се не дешава баш много тога. Милица и Петра интензивно раде на томе да се осамостале и ментално одвоје од својих родитеља. У томе једна другој пружају снажну подршку. Посебно је интересантно посматрати како просторно одвајање готово неприметно и постепено мења и њихово пријатељство, повремено га доводећи у питање.

Роман Петра је стварно отишла већ је освојио два значајна признања: Награду Змајевих дечјих игара ‘Раде Обреновић’ за 2023. годину и Награду дечјег жирија Доситејево перо за 2023.

Црна птица, први роман Александре Јовановић, такође у издању Креативног центра, понео је ознаку White Ravens за 2021. годину.

Ознаку White Ravens добијају књиге које заслужују пажњу због универзалних тема о којима говоре, због своје изузетности, као и због иновативног уметничког или литерарног стила и дизајна. Одабране књиге морају да задовоље високе критеријуме када је реч о језику, садржини и уметничком утиску, морају да инспиришу, провоцирају и успостављају нове токове у књижевности.

Издавачи из целог света сваке године шаљу своја најбоља издања Међународној библиотеци за децу, а стручни књижевни жири међу њима одабира двеста нових наслова који се посебно истичу квалитетом и испуњавају строге критеријуме. Списак одабраних дела објављује се у годишњем каталогу White Ravens, први пут штампаном 1993. У овогодишњем каталогу налазе се књиге из 62 земље, на 44 језика.

Престижну ознаку White Ravens до сада је добило осам издања Креативног центра:

Кога се тиче како живе приче Дејана Алексића (2015)

Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић (2016)

Крокодил пева Весне Алексић (2018)

Дар-мар Драгане Младеновић (2020)

Црна птица Александре Јовановић (2021)

Бабарога Јелене Живановић, са илустрацијама Бориса Кузмановића (2022)

Стрипотерапија Ане Петровић (2023)

Петра је стварно отишла (2024)

Корисни линкови

banka intesa