Нова сликовница Џулије Доналдсон - Прутко

03.09.2019

У издању „Креативног центра“ објављена је сликовница Џулије Доналдсон „Прутко“, која је широм света продата у више од два милиона примерака.

Прутко је свакако један од најнеобичнијих јунака које ћете срести у дечјим сликовницама. На самом почетку приче несташни пас одвојиће Прутка од породице, а низ несрећних догађаја водиће га све даље од ње. Сви који га срећу у њему виде само обичан комад дрвета, а Прутко је заправо брижни отац који више од свега жели да се врати жени и деци. Изненадно појављивање једног деци добро познатог лика преокренуће Пруткову судбину ка срећном завршетку.

Ову несвакидашњу причу у стиховима, проткану хумором и узбудљивим ситуацијама, написала је Џулија Доналдсон, једна од најпопуларнијих дечјих списатељица у Великој Британији, чије су књиге више од двадесет година у самом врху листа најпродаванијих књига за децу широм света. Она је ауторка планетарно омиљеног лика по имену Gruffalo, код нас названог Грозон, с којим се читаоци могу упознати у сликовницама ГрозонГрозоново дете и Грозон истражује природу. Сликовница Грозон преведена је на чак 76 језика и продата у више од 10 милиона примерака. Библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена, а по мотивима те приче ББЦ је 2009. године направио и анимирани филм. 

Идеју за причу о Прутку ауторка Џулија Доналдсон добила је када је илустратор Аксел Шефлер у њиховој претходној заједничкој књизи Грозоново дете нацртао Грозонову неустрашиву ћерку, која је уместо плишаног меде свуда са собом носила лутку направљену од штапова. „Деца воле штапове“, помислила је ауторка и из тога се родила идеја о Прутку, живом комаду дрвета који има кућу и породицу. Када је једног јутра отишао на трчање у парк, несташни пас га је заменио са обичним комадом дрвета и тако је започело путовање тог занимљивог јунака.

За Божић 2015. године ББЦ је емитовао и анимирани филм базиран на причи о Прутку (Stick Man), који је тог дана пратило више од шест милиона гледалаца. У том филму гласове јунацима позајмили су чувени енглески глумци Мартин Фриман, Хју Боневил и други.

Књиге Џулије Доналдсон можете наручити преко нашег сајта, купити у Клубу књижари „Креативни центар“ у Београду (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30) или у некој од боље снабдевених књижара широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa