НОВО! У ПОТРАЗИ ЗА СУНЦЕМ

02.02.2021

Две другарице кренуле су у потрагу за сунцем. Понеле су са собом сунцокрет, канаринца и ранац пун разноразних потрепштина. Ипак, на овом путовању, поред мапе и батеријске лампе, биће им потребно и нешто храбрости и истрајности, као и много добре воље.

Нова књига награђене ауторке Иване Лукић  У потрази за сунцем намењена је тинејџерима, али и свима осталима који су спремни да раде на себи.

Ивана Лукић, психолошкиња и професорка у једној београдској гимназији, позната је нашој читалачкој публици по књигама које пише за веома осетљиву циљну групу коју  чине тинејџери. Писати за младе није нимало лако, но изгледа да је Ивана Лукић спонтано дошла до чаробне формуле која би могла да их врати књигама и читању. Тајна се заправо крије у сасвим једноставним састојцима, који су основа сваког доброг приповедања – она изблиза познаје своје јунаке и уме аутентично да „проговори“ њиховим гласом и у њихово име. Уз то, тај глас је веома искрен и пун симпатија и разумевања за проблеме с којима се тинејџери суочавају, чиме је и успела да задобије поверење ових веома захтевних читалаца. 

Одреднице њене професионалне биографије свакако су допринеле начину на који се формирала као списатељица, па су у свим њеним књигама – издањима Игра одрастања (Награда Невен за популарну психологију), (Не) питај ме како сам (Награда Политикиног Забавника у области књижевности за младе) и Почетак нечег великог – видљива преплитања ауторског погледа из перспективе психолога и сасвим специфичног, готово минималистичког стила писања. 

Необичан сензибилитет њених књига, у којима се често сусрећемо с неименованим јунацима, без наглашених спољних одредница, али с веома дубоким и богатим унутрашњим животом, који нам се често открива кроз унутрашње монологе, на посебан начин оцртава свет младих људи. Он лелуја на граници између сна и јаве, на оном месту где се сусрећу њихове жеље и наде са стварним светом и свим изазовима које он са собом носи.

У најновијој књизи, под насловом У потрази за сунцем, две најбоље другарице крећу у необичну пустоловину. Оне лутају непознатим пределима, суочавају се с препрекама и савлађују их свака на свој начин, а све то у потрази за сунцем, чију симболику није потребно посебно објашњавати. Кратки исечци њихових разговора откривају нам оно што ауторка жели да поручи као важно на том путу потраге. Ови својеврсни знакови покрај пута помажу јунакињама, а самим тим и читаоцима, да истрају у својој намери и стигну на одређени циљ. И то је једина чврста линија којом је вођена ова прича. Она је отворена за сва друга тумачења употребљених симбола и проналажење оних значења која су у том тренутку важна за читаоце. 

Отуда се овој само наизглед малој књизи, уз младе, и одрасли могу увек враћати у време свих својих потрага. На крају пута којим нас воде ове две младе девојке ауторка нам још једном открива да све оно што нам је потребно већ носимо у себи. 

Посебну вредност књиге чине предивне илустрације Марице Кицушић. Њен јединствени илустраторски сензибилитет поклопио се са захтевношћу текста, па смо као одговор добили измаштане пределе и ликове који на прави начин прате причу Иване Лукић. Пуне колорита и необичне симболике, ове илустрације на себи дуго задржавају поглед читаоца, који ту може пронаћи и препознати вишеслојна значења што их ова књига носи. 

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa