НОВО! Ђура Ходалица

27.07.2021

У издању “Креативног центра” објављен је Ђура Ходалица – кратки хумористички роман Анте Томића, са илустрацијама Добросава Боба Живковића.

Ђура Ходалица, главни јунак књиге, није обичан чворак. Као мали је испао из гнезда и никад није научио да високо лети, због чега су га прозвали Ходалица. Мама се због тога много плашила за његову будућност, тата га се стидео, другови су га одбацили – пошто ни у свету чворака, као ни у свету људи, није лако опстати ако си другачији од осталих. Ђура не зна ни друге вештине чворака – на пример, да опонаша различите гласове. Зато се, уместо са чворцима, више дружи с петлом Симом и кравом Вишњом. Али некад ни „правим“ чворцима није довољно то што знају да високо лете, већ им је потребно баш оно што има Ђура: чврст карактер, велико срце и разумевање за друге. Укратко, ово је прича о појединцима који се издвајају из заједнице, које заједница не прихвата, али који, и поред тога, не желе да буду као сви други. И о онима који се храбро суочавају са својим страховима и који су спремни на разумевање и опраштање.

„Прва књига за децу Анте Томића, Ђура Ходалица, има све најбоље одлике стваралаштва свог аутора: духовитост, вештину у грађењу карактера, прецизно око за добре и лоше особине људи, племенитост. Стигла је до нас посредством Миљенка Јерговића, познатог писца и пријатеља наше куће, и све нас је на прво читање освојила“, навела је директорка "Креативног центра" Љиљана Маринковић, која је и уредница овог издања.

„Илустрације у књизи урадио је Боб Живковић јер смо сматрали да нико не може да парира хумору и емотивности Анте Томића као што то може Боб. И нисмо се преварили – снажна експресивност коју носе Бобове илустрације чини да се читалац са Ђуром идентификује оног тренутка кад будући јунак као голуждрави птић испада из гнезда. Боб је илустратор који надограђује причу, неко ко уме да буде нежан у сваком детаљу, на пример док црта влати траве или цвеће, уме да буде духовит кад приказује карактере Ђуриних пријатеља, али и драматичан када слика мачку и сокола, непријатеље чворака. Иако се писац и илустратор нису никада упознали, они на страницама књиге воде дијалог чији смо сведоци сви ми што читамо ову изванредну књигу о одрастању, храбрости, пријатељству, толеранцији и разумевању за друге“, истиче Љиљана Маринковић.

Ђура Ходалица има све што добар роман за децу (и не само за децу) треба да садржи: јунаке с којима се лако идентификујемо, узбудљиве авантуре, много хумора и срећан крај. Књига је намењена деци која већ самостално читају, али ће у њој подједнако уживати и родитељи малих читалаца.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa